Index Vakbarát Hírportál

Öt drónt szedett le a Lockheed lézere

2017. szeptember 22., péntek 13:31

Az amerikai hadsereg már régóta dolgozik lézerfegyvereken, és most bemutatták a legújabb fejlesztésüket. A hadsereg legnagyobb haditechnikai beszállítója, a Lockheed Martin nemrég tesztelte a legújabb nagy energiájú lézerét, az ATHENA-t (Advanced Test High Energy Asset).

Az ATHENA lézerből még csak a prototípus készült el, de a szerdán kiadott sajtóközlemény szerint egy új-mexikói hadgyakorlaton öt Outlaw típusú, 3,3 méter szárnyfesztávolságú drónt szedett le.

Keoki Jackson, a Lockheed műszaki igazgatója elmondta, hogy a White Sand sivatagban végzett tesztek során a lézer pont olyan halálosnak bizonyult, mint az álló célpontok ellen végzett gyakorlatokon. Ahogy a lézerhez használt technológia egyre kifinomultabbá válik, úgy lesz egyre hatékonyabb a fegyver, és úgy nő a hatótávolsága is.

A lézer fejlesztését nem az amerikai hadsereg, hanem a Lockheed finanszírozta. A hadgyakorlaton begyűjtött tapasztalatok alapján tovább finomíthatják a fegyverrendszert, amit a Lockheed a jövőben készülő lézerei fejlesztésénél is felhasználhat.

Rovatok