Index Vakbarát Hírportál

Új internet készül

2017. október 2., hétfő 14:50

Évek óta azon dolgoznak fejlesztők, hogy letegyék a következő internet alapjait, egy teljesen decentralizált hálózatét, hogy a felhasználók rendelkezzenek a saját adataikkal, és ne az olyan óriáscégek, mint a Facebook és a Google. Ezzel elvileg a biztonsági kockázat is csökken, hiszen nem lehet egyetlen központi helyről több millió ember adatait ellopni, a támadóknak mindenkit egyesével kell levadászniuk.

A Blockstack névre keresztelt rendszer a pénzügyi világban jó ideje használt blockchain technológiával rokon, annál sem egy központi kezeli a felhasználók közötti tranzakciókat, hanem számítógépek hálózata végzi el a munkát.

A felhasználók képesek lesznek venni egy azonosítót, és ezt úgy állíthatják be, hogy a Blockstack appjaiba bejelentkezve csak az általuk kiválasztott információk legyenek megosztva. Az appokban egy virtuális tárolóba kerülnek a személyes adatok, ezekhez csak az app és a felhasználó fér hozzá.

A Githubon elérhető projektet négy éve indították el, és a legtöbb fejlesztő az Egyesült Államokból csatlakozott. Most jutottak el abba a fázisba, hogy az emberek elkezdhessék használni. Először számítógépre adnak ki egy klienst 2018 elején, a következő lépés pedig azon múlik, hogy a platformokat irányító óriáscégek, például az Apple és a Google, engedik-e egy Blockstack kliens közzétételét az alkalmazásboltjaiban.

Cenzúra és elnyomó rezsimek ellen is hatásos lesz a Blockstack, és megakadályozza, hogy a hatóságok internetezők millió után szaglásszanak. Így nem az online óriáscégek jóindulatán és belső szabályzatán múlik, hogy kinek az adatait adják ki a hatóságoknak, hanem bírói végzéssel kell a gyanúsítottakon behajtani a keresett információkat.

Eleinte hagyományos internetes doméneken futnak majd a Blockstack appjai, de a jövőben ehelyett blockchaint fognak használni. A fejlesztők bevételi forrását pedig valamilyen virtuális valutában -bitcoin, ether - fogják biztosítani.

Rovatok