Index Vakbarát Hírportál

A Google megmutatta, mivel száll harcba az iPhone ellen

2017. október 4., szerda 20:56

Pár héttel az Apple nagy iPhone-bemutató partija után a Google is megtartotta a maga sajtóeseményét, aminek a részletei ugyan már jó előre kiszivárogtak, de azért maradt pár meglepetés is. A bemutatóról az élő közvetítésünket itt olvashatják, most röviden összefoglaljuk, mi mindent mutatott a Google.

Az este főszereplői a Pixel 2 és Pixel 2 XL okostelefonok voltak, amelyeknél láthatóan a kamerára koncentrál legerősebben a gyártó. A Pixel tavalyi modellje is rávert egy kört az okostelefonos mezőnyre kamera tekintetében, az új pedig a DxOMark tesztjén új rekordot állított fel a maga 98 pontjával (az iPhone 8 Plus és a Samsung Galaxy Note 8 94-et, a sima iPhone 8 92-t, a tavalyi Pixel 90-et kapott ugyanitt).

A két készülék 5, illetve 6 hüvelykes képátlójú gyönyörű, OLED kijelzőt kapott, és ugyanaz a Snapdragon 835 csip dolgozik bennük, mint az összes idei androidos csúcstelefonban a Galaxy S8-tól az LG V30-on át a Xiaomi Mi6-ig és a OnePlus 5-ig. Az iPhone-hoz hasonlóan itt is lesznek dögivel AR-re, vagyis kiterjesztett valóságra épülő szolgáltatások, bár ahogy ott, úgy itt sem túl meggyőzőek egyelőre az első demók. A HTC U11-ből ismerős, szorításos irányítás is visszaköszön: a kézben tartott telefon pereme érzékeli, hogy kicsit erősebben markoltuk meg, és erre vannak rákötve különféle funkciók.

Iphone-gyilkos várhatóan nem lesz belőle, de az androidos térfélen valószínűleg bármelyik gyártó csúcsmodelljének  erős konkurenciát nyújt majd.

Az ár kicsivel az iPhone 8-modelleké alatt marad: 649 dollárról indul a sima, 849-ről az XL kiadás – magyar premierről és árakról még nincsen információ.

A Chromebook notebookok eddig a legalsó árkategóriában hódítottak, az új kiadásuk, a Pixelbook viszont már 1000 dollár lesz (a magyar ára tippre úgy 300 ezer körül), ami még nem a csúcs Macbookok szintje, de olcsónak azért semmiképpen nem nevezhető. Viszont elég meggyőző: 12,3 inches, vagyis laptopnak pici, tabletnek viszont hatalmas, és a billentyűzetet a kijelző mögé ki-be hajtogatva mindkét üzemmódban használható. Pillekönnyű, alig egy kilót nyom. ChromeOS fut rajta, és az elődeihez képest állandó netkapcsolatot kér, ami ma, az ingyen roaming és az olcsó mobilnet korában már azért nem hangzik olyan rémisztően, mint akár pár éve. Intel i5-ös vagy i7-es processzorral szerelik, szóval a teljesítménnyel várhatóan nem lesz gond. Egy speciális tollal írhatunk a képernyőjére, mint a Lenovo Yoga Bookjánál.

A Google nagy erőkkel nyomja a Home okoshangszórót is, ami az Amazon-féle Alexával vív nagy harcot az amerikai nappalikért, és lassan egyre több országban lesz kapható (Magyarországon még nem). A Home lényege, hogy a Google Asszisztense van beleépítve, vagyis élőszóval diskurálhatunk vele, lejátszik nekünk zenét, Google-kereséseket futtat és hasonlók. A hangszóró most egy mini és egy maxi modellel családdá bővült, valami azt súgja, hogy az 50 dolláros pici verzió lesz a népszerűbb (pláne hogy a Pixel telefonok mellé ajándékba jár).

Az Asszisztens egyébként szinte minden új Google-terméknél újra és újra előjött, a cég be is jelentette, hogy a “mobile first” világból áttér az “AI first”-re, és mindenbe mesterséges intelligenciát épít. A leglátványosabb példája ennek a Pixel Buds nevű fülhallgató volt, amit azzal demóztak, hogy egy svédül és egy angolul beszélő ember között valós időben szinkrontolmácsolt a rendszer. 40 nyelvre fordít, azt egyelőre nem tudjuk, hogy a magyar benne van-e, de nem reménykedünk nagyon. (UPDATE: időközben kiderült, hogy benne van a magyar is, szégyelljük magunkat a kishitűségünk miatt.)

Hasonlóan a Google Lens bemutatója is pár éve még simán sci-fi filmnek tűnt volna: az app a Pixel kameráján keresztül néz rá dolgokra, és értelmezi őket, például feliratokat fordít le, emailcímeket ismer fel, vagy termékeket azonosít be nekünk.

Vagy ott a Clips nevű mini kamera, amit kisgyerekeseknek és háziállat-tartóknak ajánlanak; ezt csak úgy leteszi az ember valahová, és magától eldönti, hogy mikor lát olyan pillanatot, amit érdemes lefotózni. A képeket a telefonunkra küldi át, és folyamatosan tanul abból, hogy melyik fotókat tartottuk meg, és melyeket dobtuk ki. Igen, ez privacy szempontból egy merő rémálomnak hangzik, de a Google szerint nem lesz ilyen gond. 250 dollárért ez a kütyü azért elég drágának tűnik, MI helyett mozgásérzékelővel ezt bármilyen kínai vacak megoldja egy tizesből.

Ezekben a percekben kapjuk a kezünkbe kipróbálni az új Google-kütyüket – az első gyorstesztünket holnap olvashatják.

Rovatok