Index Vakbarát Hírportál

Olcsóbb nemzetközi hívásokat akar az EU

2017. október 4., szerda 11:17

Az Európai Parlament (EP) képviselői a telekommunikációs reform részeként azon dolgoznak, hogy olcsóbbak legyenek a nemzetközi hívások. Az EP oldalán kedden jelent meg az erről szóló közlemény, amely szerint újabb szabályozási változások jöhetnek – írja az ITcafé.

roamingdíjak júniusi eltörlését az EP szerint egyöntetű felhasználói lelkesedés fogadta, mindenki örült neki, hogy onnantól ugyanazért az árért telefonálunk, sms-ezünk és internetezünk külföldi utazásunk során, mint amennyiért otthon is.

Ez a változtatás viszont csak a roamingolásra vonatkozik, vagyis arra az esetre, amikor külföldi hálózatból telefonálunk hazaiba, tehát a nemzetközi hívásokra nem, amikor magyarországi hálózatból hívunk külföldi számot. Ez utóbbinak a feltételeit és a díjait továbbra is maguk a szolgáltatók határozhatják meg – így jellemzően még mindig extrém magas.

Az EP a telekommunikációs reform következő körében ezt is megváltoztatná. A Parlament ipari szakbizottsága – a belső piaci szakbizottsággal egyetértésben – azt javasolta, hogy az új telekommunikációs irányelv mondja ki, hogy az EU-s tagállamok között bonyolított nemzetközi hívások ne lehessenek irreálisan drágák. Ez egyébként már nem az első eset, hogy az EP-képviselők felszólaltak a nemzetközi hívások magas ára ellen, tavaly az Európai Bizottsághoz fordultak a probléma miatt.

A hívásdíjakon túl a szakbizottság a reform részeként egy olyan nemzeti "fordított 112-es" kommunikációs rendszer létrehozását is javasolja, amely egy természeti vagy ember okozta vészhelyzet esetén alkalmas a lakosság figyelmeztetésére és riasztására.

A következő lépésként az EP plenáris ülésen szavaz a mandátumról, amely feljogosítja a képviselőket, hogy megkezdjék a tárgyalásokat a Tanáccsal a végleges szövegről – vagyis bármilyen kézzelfogható eredmény még odébb van.

Rovatok