Index Vakbarát Hírportál

A jövő kicsit unalmas lesz, de nagyon kényelmes

2017. október 4., szerda 00:37

Dolgok Internete, gépi tanulás, blokklánc – ön is unja már ezeket a modern közhelyeket? Na és ha azt mondom: egyszerűsítés, átláthatóság, spórolás, biztonság? Máris jobb, ugye? Pedig valójában ugyanarról van szó. Az SAP németországi központjaiban jártunk, hogy megnézzük, mire lesz jó ez a sok érthetetlenül hangzó technológia a hétköznapokban. Az is kiderült, hogy az innováció nem puszta marketingközhely, hanem kőkemény túlélési stratégia.

A startupok és a pezsgő techvilág szinonimája még mindig a Szilícium-völgy, de Európa már jó pár éve igyekszik felzárkózni hozzá a maga startupkultúrájának a felvirágoztatásával. Ebben az izraeliek járnak élen, de Németország is nagy erőkkel dolgozik a techszektor felpörgetésén – ahhoz, hogy ezt lássuk, nem is kell elmenni Németországig, elég csak rákeresni arra, hogy “német Szilícium-völgy”, és a Wikipédia rögtön tíz különböző jelöltet sorol fel.

Persze mi azért mégiscsak el-elmegyünk olykor Németországig, hogy bemutathassuk, hogy néz ki az innováció Európa legfejlettebb országában. Ott voltunk például az IBM müncheni központjának februári megnyitóján, vagy éppen a Fujitsu májusi innovációs bemutatóján. Ezúttal pedig a német szoftverfejlesztő óriás SAP háza táján néztünk körül: megnéztük, mivel foglalkoznak a cég által támogatott startupok Berlinben, és hogy maga az SAP milyen új technológiákkal kísérletezik a potsdami innovációs központjában.

Az SAP-nak 180 országban 355 ezer céges ügyfele és 15 ezer partnercége van, a felhőszolgáltatásait 125 millióan használják, és a világ összes tranzakciós bevételének 76 százaléka folyik át a rendszerein – vagyis nyilván elég jó képet tud alkotni arról, mi folyik éppen a világban technológiai fronton. Viszont mivel üzleti szoftverekben utazik, a legújabb fejlesztései nehezebben érik el az átlagemberek ingerküszöbét, mint egy mezei felhasználónak szánt termék. Most képzeljék el, hány embert hoz lázba egy gyorsabban célba érő szállítmány vagy egy automatizált adatbázisfolyamat! Érezhetik ezt a cégnél is, ezért mutogatnak magukról színesebb-szagosabb adatokat is, mint hogy az ügyfeleik a világban minden egyes percben 282 ezer liter sört, 12 600 kilogramm csokit vagy 48600 hordó olajat termelnek.

Pedig ha jobban belegondol, igazából az ön hétköznapjaira közvetetten legalább akkora hatással van egy-egy céges hatékonyságnövelő fejlesztés, mint egy jóval szexibben hangzó VR-szemüveg vagy okoskütyü. Nem mindegy például, hogy kevesebbet kell-e sorban állni, gyorsabban megjön-e a neten rendelt termék vagy pontosabbak-e a vonatok. Arról nem is beszélve, hogy az ipari és üzleti szférában edzett újdonságok rendszerint kis csúszással leszivárognak a csillivilli fogyasztói szolgáltatások világába is.

Dávid és Góliát összebarátkozik

Manapság világszerte sok nagy cég figyel arra, hogy támogasson valamilyen startupsegítő programot, a techcégek pedig kifejezetten élen járnak ebben, elég csak a Google vagy a Microsoft példájára gondolni. Ennek a cégvezetők nemes lelkén túl az is az oka, hogy rájöttek: a startupok támogatásával ők is sokat nyerhetnek. Egyrészt PR-fogásnak se utolsó, hogy mi nagyok gondolunk a fiatal utánpótlásra is. Másrészt – és ez a fontosabb – a nagy cégek rengeteg új technológiát tudnak felszippantani a startupoktól, amire szükségük is van, mert nincs kapacitásuk minden rétegproblémára házon belül megoldást fejleszteni.

Az SAP is jó ideje támogat különféle módokon startupokat. A berlini Data Space nevű központjukban a legfrissebb ilyen programjuk, a februárban indított startupgyorsító mutatkozott be, amelyben kifejezetten a Dolgok Internetével (IoT) foglalkozó startupokat segítenek két helyszínen: Berlin mellett a szilícium-völgyi Palo Altóban.

Bár az IoT, vagyis a hálózatba kötött, adatokat gyűjtő és egymással kommunikáló okoseszközök még mindig főleg ipari környezetben elterjedtek, a felmérések szerint egyre általánosabbá válnak, és már a mindennapjainkba is fokozatosan beszivárognak. Nem csoda, hogy az SAP-nál is ez az egyik kiemelt terület, az inkubátorprogram is egy nagyobb, 2020-ig szóló 2,2 milliárd dolláros IoT-befektetés része.

Az IoT-gyorsító célja, hogy összehozza a startupokat az SAP szoftveres ökoszisztémájával, és azon keresztül a cég fejlesztőivel és ügyfeleivel is. Elvileg mindenki jól jár. A startupok hozzáférnek az SAP szoftvereihez és segítséget kapnak a szakértőiktől, miközben olyan kapu nyílik a rengeteg céges ügyfél felé, amit önerőből nem nagyon tudtak volna kinyitni. Mindezt különösebb kötöttségek nélkül, mert az SAP befektetéssel nem száll be a munkájukba, így függetlenek maradnak. Közben az ügyfelek hasznos megoldásokhoz férnek hozzá gyorsan és egyszerűen, a már amúgy is használt rendszerekbe integrálva. És persze maga az SAP is nyer az együttműködéssel, hiszen a startupok megoldásaival tovább bővítheti a már amúgy is terebélyes ökoszisztémáját.

Az IoT-gyorsítóprogramban most 7 startup vesz részt, közülük hárommal sikerült közelebbről is megismerkedni Berlinben:

Az SAP egy másik startupneveldéje az SAP.iO Foundry, amely világszerte négy inkubátort működtet, a berlinit szeptemberben indították a Techstars nevű amerikai startupkeltetővel közösen. Itt a mesterséges intelligencia és azon belül a gépi tanulás áll a fókuszban. (Ennek a lényege, hogy egy rendszert nem manuálisan programoznak be valamilyen konkrét feladatra, hanem sok-sok adattal tréningezik, hogy magától tanuljon és fejlődjön.) A berlini egységben tíz mentorált startup dolgozik, néhányukat szintén megismerhettük a berlini látogatás során.

Blockchain my heart

Míg Berlinben több programban is startupokkal dolgozik az SAP, van egy innovációsközpont-hálózatuk is, ahol magán a cégen belüli csapatok kísérleteznek új technológiákkal és üzleti modellekkel, és keresik a lehetőséget, hogy az éppen formálódó új piacokon is minél előbb megvessék a lábukat. A világban 12 ilyen központ üzemel a Szilícium-völgytől Szingapúrig, mi a potsdami egységbe jutottunk el szétnézni.

Az “innováció” a magamfajta földi halandónak mindig kicsit üres kifejezésnek tűnt, olyasminek, amit akkor mondanak a cégek, ha éppen arról akarnak meggyőzni, milyen menő is az, amit csinálnak. Andre Wenzet, az SAP innovációs igazgatóját hallgatva viszont inkább az volt a benyomásom, hogy az innováció nem úri huncutság, hanem létszükséglet: elképesztően felgyorsult a technológiai fejlődés, ezért a cégekre is soha nem látott nyomás nehezedik, mert ha nem tartanak lépést, pillanatok alatt elöregedhetnek, és piacvezető óriáscégek is egy szempillantás alatt jelentéktelenedhetnek el, ha nem figyelnek oda.

Wenz szerint ezért kell az SAP anyahajójáról folyamatosan könnyebb mozgású felderítőhajókat kiküldeniük – ezek volnának az innovációs központok, amelyek vadásznak az új technológiákra, sőt az új emberekre is, például a közeli egyetemeken. Hogy éppen mire összpontosítanak, az mindig változik, ha egy területnek megnő a jelentősége, ők is ráerősítenek. Most főleg négy területre összpontosítanak:

Mi most a négyből kettővel, a gépi tanulással és a blokklánccal fogunk foglalkozni.

A gépi tanulásos kutatásokat vezető Sebastian Wieczorek is elmondta, amiről mi is sokszor írtunk már: a mesterséges intelligenciának ez az ága azért lendült fel ennyire az utóbbi pár évben, mert összejött az áttöréshez szükséges három tényező:

Wieczorek szerint a hardver megvehető, az algoritmusok szabadon elérhetők, így a siker kulcsa az adat. Szerinte két irány látszik arra, hogyan tud a gépi tanulás segíteni a cégeknek: egyrészt már létező munkákat automatizál, másrészt eddig lehetetlen munkákat tesz lehetővé. Minderre néhány példát is adott:

A másik forró terület a blokklánc, amelyet a leginkább onnan szokás ismerni, hogy a bitcoin és más kriptovaluták is ezen a technológián alapulnak, de valójában az ilyen digitális pénzeken jóval túlmutat a jelentősége. A lényege, hogy mindenféle tranzakciót egy elosztott főkönyvben rögzít, vagyis egy olyan közösségi nyilvántartásban, amellyel kiiktatható egy sor hagyományos közvetítőszereplő. A decentralizáltsága miatt a tranzakciók gyorsabbak és egyszerűbbek, illetve az ügyletek átláthatóbbak és (elvileg) biztonságosabbak.

Ha mindebből nem sokat értett, akkor egyrészt jó szívvel ajánlom az előző bekezdés linkjeit, másrészt legyen itt elég annyi, hogy a Gartner elemzőcég előrejelzéseszerint a blokklánc-technológiára épülő piac értéke 2025-re 176 milliárd dollár, 2030-ra pedig 3,1 ezermilliárd dollár lesz – vagyis annyi biztos, hogy iszonyatosan nagy pénz van benne, nem csoda, hogy már ma is egyre több bank és más cég próbálkozik vele.

A blokklánc többféle lehet. A bitcoin és társai által használt változatok publikusak, vagyis bárki csatlakozhat; és a tranzakciós partnerek nem feltétlenül ismerik egymást, ezért van szükség a tranzakciók külső hitelesítésére. (Ezt hívják bányászatnak, ami mára önmagában is elég szép üzletté nőtte ki magát.) A blokklánc másik típusa ennél zártabb: konzorciumban működtetik, a belépés kontrollált, ezért a tranzakciók is kevésbé számításigényesek, mert a felek között már megvan az alapvető bizalom (vagyis nincs szükség bányászokra). Az üzleti világban ennek a típusnak van igazán jövője. Az SAP például szeptember végén nyitotta meg kísérleti jelleggel a saját blokkláncszolgáltatását (tehát nem a saját blokkláncát), és bejelentette az első partnereit is, akikkel együtt kísérleteznek a blokklánctechnológia gyakorlati hasznosításával.

Na és mire lesz jó mindez? Torsten Zube, az SAP blokkláncügyi fejese erre is mondott néhány példát:

De van már egészen biztató gyakorlati példa is: az olaszországi Bolzano megye közigazgatásában, az építési támogatási pályázatok kezelésében vetették be a blokkláncot. Ennek köszönhetően a beadott iratok nem vesznek el, nem sérülnek meg, nem kell őket többször is beadni, és hamisítani se lehet: a beérkezés után rögzítik a blokkláncban, ahol bárki által hozzáférhető (persze nem maga a dokumentum, hanem az abból generált egyedi kód), és ha bárki utólag változtatna rajta, az rögtön nyilvánvaló lenne. Transzparens, biztonságos, gyors és könnyen kezelhető – magyarországi közbeszerzéseknél is szívesen látnánk ilyesmit.

***

Munkatársunk az SAP meghívására és költségén vett részt a túrán. A cikk enélkül nem készülhetett volna el, ugyanakkor teljes egészében szerkesztőségi tartalom, készítésére a cég semmilyen befolyással nem volt.

Rovatok