Index Vakbarát Hírportál

Saját kriptovalutát vezet be Oroszország

2017. október 16., hétfő 11:06

Úgy tűnik, hogy Oroszország bevezeti a saját kriptovalutáját, a CryptoRuble-t (kriptorubel). A kezdeményezés célja valószínűleg az, hogy Oroszországnak legyen saját online fizetőeszköze, ami nem a külföldi pénzpiacok működésétől függ, és a kormány beleszólhat a szabályozásába.

Már nyáron is hallani lehetett róla, hogy Oroszország saját kriptovalutát tervez. Az orosz kormány korábban igencsak ellene volt a módszernek; a hivatalos fizetőeszköz illegitim kiváltásának tartották. Az állami kriptovalutával nyilván nem lesznek ilyen gondok, noha a jellegéből fakadóan kevésbé lesz decentralizált, mint más digitális fizetőeszközök.

Még nem sokat tudunk a CryptoRuble-ről, de a hírek szerint abban különbözik a többi kriptovalutától, hogy nem lehet bányászni (mint a Bitcoint vagy az Ethereumot), viszont a kormány épp úgy felügyeli és ellenőrzi majd, mint a hagyományos, pénz alapú tranzakciókat. Ugyanakkor ez is a blockchain-technológiára épül, mint a többi kriptovaluta.

A rubelt és a CryptoRuble-t szabadon lehet majd átváltani, bár az árfolyam még nem ismert. Valószínűleg lesz hivatalos árfolyam, de a feketepiaci tevékenységet sem lehet kizárni.

A CryptoRuble a hírek szerint visszakövethető lesz (megállapítható lesz az eredete), például egy dokumentált tranzakción vagy a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokon keresztül. Erre azért lehet szükség, hogy elkerüljék az árfolyam-manipulációt és a pénzmosást. Mivel a kormány nem akarja befolyásolni, hogy mire használják a kriptovalutát, állítólag a dokumentálatlan CryptoRuble is érvényes fizetőeszköz lesz, csak éppen 13 százalékos adót vetnek ki rá.

(TechCrunch)

Rovatok