Index Vakbarát Hírportál

Rendeljen mexikói kaját a Google-től!

2017. október 17., kedd 15:27

A Google-anyavállalat Alphabet egyik divíziója, az X már régóta foglalkozik a Project Winggel, a csomagszállító drónok fejlesztésével. A projekt olyan jól halad, hogy Délkelet-Ausztráliában már drónokkal szállítják a burritót az elszigeteltebb farmokra.

Persze, ez nem a mindennapi valóság, de tény, hogy az első tesztek már megkezdődtek, és azokat épp Ausztráliában végzik. A Google szerződést kötött a mexikóiétterem-lánccal, a Guzman y Gomezzel és a Chemist Warehouse-szal, hogy élelmiszert és gyógyszert tudjanak házhoz szállítani. Még csak a kiválasztott tesztelők vehetik igénybe a drónos étel- és gyógyszerrendelést, de ezt idővel kiterjesztik egy nagyobb hálózatra is.

A Project Wing saját fejlesztésű drónjai óránként 120 kilométert tehetnek meg, és a rotorjaik kialakítása és elrendezése lehetővé teszi a függőleges fel- és leszállást, valamint a hosszú távú utazást. Szállítás közben a csomagok a drón alatt lógnak, szóval amikor megérkeznek a célállomásra, voltaképpen le sem kell szállniuk: elég, ha lepottyantják a csomagot.

A Google nem árulta el, hogy mekkorák a drónok. A látottak alapján nagyobbak, mint a DJI drónjai, de jóval kisebbek, mint mondjuk egy General Atomics MQ–9 Reaper.

Az ausztráliai teszthelyszín nem véletlen: a Google így nagyobb távolságokon tudja tesztelni a drónokat, viszonylag akadálymentes terepen. A járművek meghatározott úton haladnak, de a szenzoraik figyelik a terepet, és menet közben korrigálnak, hogy biztonságban érjék el a célt.

A Google a drónos házhoz szállításban is az Amazonnal versenyez, utóbbi márciusban tesztelte először nyilvánosan a maga csomagszállító drónjait.

(TechCrunch)

Rovatok