Index Vakbarát Hírportál

Kína jól megszívathatja az Apple-t

2017. október 20., péntek 13:45

A Wall Street Journal csütörtöki számában arról írt, hogy az utolsó kínai szolgáltató is kihátrált az Apple mögül, ami hálózati támogatást nyújthatott volna az Apple Watch okosórának Kínában. A China Unicom – a három állami mobilszolgáltató egyike – korábban kínált mobilnetes tarifát a harmadik generációs Apple Watchhoz, de szeptember 28-án leálltak a platform támogatásával.

Az Egyesült Államokban a négy nagy mobilszolgáltató mindegyike kínál LTE-támogatást az okosórához, havi tízdolláros előfizetési díjért. Ez azért is fontos, mert az új generációs Apple Watchnak épp ez volt a húzóereje: hogy a telefontól függetlenül, saját eszközként működhet.

A China Unicom azért függesztette föl a készülék támogatását, mert az Apple egy új típusú SIM-kártyát, az úgynevezett eSIM-et használt az előfizetéshez. A kínai szabályozó testületek viszont még nem döntötték el, hogy támogatni fogják-e az eSIM-formátumot. Csakhogy az eSIM-kártyák bele vannak építve az Apple Watchba – és épp emiatt lehet tarthatatlan a helyzete a kínai piacon.

Az Apple nem árulta el, hogy hány Apple Watch fogyott, de elemzők szerint a harmadik generációs okosóra nagy siker lesz – elsősorban épp az új hálózati képességek miatt. Viszont ezeknek a hiánya miatt Kínában jóval hűvösebb lehet a készülék fogadtatása. A kínai szabályozások pedig akkor sem tesznek jót az Apple-nek, ha nem közvetlenül érintik az eladásaikat. A közelmúltban már volt rá példa, hogy a kínai kormány döntései miatt a cég részvényárfolyamai vesztettek értékükből.

(Wall Street JournalBusiness Insider)

Nyitókép: Philippe Lopez/AFP

Rovatok