Index Vakbarát Hírportál

Sanghajban nyit gyárat a Tesla

2017. október 22., vasárnap 18:25

A Tesla megállapodott a sanghaji kormánnyal, hogy gyárat építenek a város szabadkereskedelmi övezetébe. A céghez közel álló források arról tájékoztatták a Wall Street Journalt, hogy a gyár tulajdonosa a Tesla lesz, és nem egy helyi gyártóval lép partnerségre, ahogy a régióban szokás.

A kínai tisztviselők nemrég úgy döntöttek, hogy lazítanak a szabályokon, hogy ezzel is termelésre bátorítsák az elektromosautó-gyártásban érdekelt feleket. A megállapodás értelmében ez lenne az első ilyen jellegű külföldi autógyártó a térségben, de valószínűleg nem engedélyezik a Teslának, hogy elkerüljék a 25 százalékos importtarifát.

A Tesla már júniusban megerősítette, hogy tárgyalásokat folytatnak egy sanghaji gyár létesítéséről. A cég szóvivője akkor arról beszélt, hogy a vállalat ugyan szeretné az Egyesült Államokban tartani a termelés nagy részét, de szükségük van helyi gyárakra is, hogy biztosítsák a megfizethetőséget a kiszolgálni kívánt piacnak is.

Kína, a világ legnagyobb autóipari felvevőpiaca újabban azon dolgozik, hogy óriási piacot teremtsen az elektromos autóknak. Szeptemberben Csin Guo-bin, a vállalat iparügyi és információtechnológiai minisztere arról beszélt egy fórumon, hogy az ország lassan kivezeti a forgalomból a fosszilis üzemanyagot használó járműveket, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást. A meglévő gyártóknak is egyre több elektromos autót kell gyártaniuk a következő években. A kínai gyárral a Tesla jó eséllyel felpörgetheti a világszintű gyártást.

(Wall Street Journal | The Verge)

Rovatok