Index Vakbarát Hírportál

Lángolva tért vissza a SpaceX rakétája

2017. október 31., kedd 13:06

A SpaceX hétfőn egy Falcon 9 hordozórakétát indított a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból. A rakétának egy dél-koreai Koreasat5A műholdat kellett volna pályára állítania; az utolsó, újrafelhasználható rakétafokozat ezután visszatért volna a kijelölt leszállóhelyre.

Legalábbis ez volt a terv. A Falcon 9 ugyan visszatért, de lángokban állt, mire sikerült landolnia.

A rakéta indítását helyi idő szerint délután 3 óra 34 percre időzítették. A Falcon 9 fellövése komplikációktól mentes volt, és a műhold pályára állításával sem voltak nehézségek. A Koreasat–5A kommunikációs műhold; az elképzelés szerint 15 éven át biztosíthat extra sávszélességet Dél-Koreának és Dél-Ázsiának.

Miután pályára állította a műholdat, a Falcon 9 megkezdte a visszatérést a légkörbe. A SpaceX idén már 16 sikeres küldetést hajtott végre, és a Falcon 9-ok zsinórban 13-szor tértek vissza sikeresen a világűrből.

A mostani küldetésnél a Falcon-9 pont a kijelölt leszállóhelyen landolt  a SpaceX atlanti-óceáni autonóm drónhajóján , de láthatóan megviselte a visszatérés, mert lángokban állt. A tüzet rövidesen eloltották. A pályára állítás sikeres volt, és a rakétafokozatot is sikerült megmenteni.

(The Verge)

Rovatok