Index Vakbarát Hírportál

Százezer ember kapott netszolgáltatást léggömbökről

2017. november 10., péntek 15:21

Az Egyesült Államok hírközlési hatósága (FCC) október elején kísérleti engedélyt adott az Alphabetnek – a Google anyacégének – arra, hogy léggömbök segítségével netszolgáltatást nyújthasson Puerto Ricón, miután a Maria hurrikán tönkretette a távközlési hálózatot.

A Project Loon csapata az AT&T és T-Mobile szolgáltatókkal együttműködve, a Liberty Cablevision és a SES Networks segítségével több mint százezer lakosnak nyújtott minimális netszolgáltatást. A légballonokon lévő átmeneti mobilhálózat nem tudja tökéletesen pótolni a korábbi inrastruktúrát, de lehetővé tette az 4G/LTE telefonokon a sms-ezést és a netezést - írja az Engadget.

A 2013-ban Új-Zélandon elvégzett kísérleti repülések után most már elég fejlett az Alphabet megoldása, és a ballonok átlagosan 100 napon át a levegőben tudnak maradni, derül ki a cég a blogbejegyzéséből.

A ballonokat Nevadából indították el, és a felszínről sugározták fel a jelet a lebegő állomásokra. Most nagyon figyelik a légáramlatokat, hogy képesek legyenek azokhoz alkalmazkodni, és folytonos szolgáltatást nyújtsanak.

Rovatok