Index Vakbarát Hírportál

A világ első űrkirályságának hamarosan saját műholdja lesz

2017. november 26., vasárnap 16:37

Igor Asurbejli 2016-ban úgy döntött, hogy létrehoz egy országot. Persze ez nem megy olyan könnyen, aligha örült volna bármelyik már létező ország, ha lecsippentett volna tőlük némi területet. Így hát kitalálta, hogy Asgardia egy űrkirályság lesz, aminek értelemszerűen már van saját királya, himnusza, zászlója, de még alkotmánya is. Sőt, már van 144 ezer – többnyire török és kínai – állampolgára is. Azonban egy királyságnak csak kellene valamilyen terület, így hát Asurbejli kitalálta, hogy pályára állít egy műholdat.

A mindössze cipősdoboz nagyságú Asgardia-1-et december elején állítják majd pályára a Nemzetközi Űrállomásról. A műholdat egy texasi cég gyártotta, és azért lesz némi gyakorlati haszna is: a kozmikus sugárzást fogja mérni addig, amíg működőképes (vagyis várhatóan egy évig), illetve tárolni fogja Asgardia polgárainak adatait.

Ez egyébként szép és jó, csakhogy az űrrel pont az a probléma, mint a nemzetközi vizekkel: az emberiség közös tulajdonának számít. Így hát hiába adott be az iparmágnás petíciót az ENSZ-hez, hogy ismerjék már el az országát műholdastól, erre gyakorlatilag egy fikarcnyi esély sincs. Álomnak viszont nagyon szép. 

Nyitókép: James Vaughan/Asgardia/Facebook

Rovatok