Index Vakbarát Hírportál

Kinyírt egy sereg gyerekekre veszélyes videót és csatornát a Youtube

2017. november 28., kedd 16:19

Az elmúlt hetek botrányainak hatására lépéskényszerbe került a Youtube: valamit tennie kellett a Google videómegosztó cégének, mert a hirdetők menekülni kezdtek a gyermekeket zaklató furcsa videók és pedofil vagy pedofíliával határos tartalmak elburjánzása miatt.

A Vice News-nak küldött friss közleményben a cég a következő lépésekről számolt be, a számok amiket írnak megdöbbentőek, a korábban sejtettnél jóval nagyobbak:

Az elmúlt években elharapóztak a Youtube-on a kiskorúakat veszélyeztető, kihasználni igyekvő videók és kommentek. A videókon gyerekek szerepelnek olykor explicitebb, máskor többé-kevésbé ártalmatlan szituációkban, amelyekre viszont pedofilok veszik rá őket, illetve pedofil színezetű kommentek árasztják el a gyerekek videóit.

Kapcsolódó probléma a gyerekeknek szánt videók közé csempészett horrorisztikus vagy felkavaró videók elszaporodása is, ezek olyan videók, amelyek gyerekmeséknek és hasonló ártalmatlan tartalmaknak tűnnek, hogy átcsússzanak a szolgáltatás gyerek kiadását (You Tube Kids) összeállító algoritmuson, pár perc elteltével azonban kifejezetten felkavaró, erőszakos és/vagy félelmetes fordulatot vesznek. A bombát a Mediumon megjelent Valami nem stimmel az internettel című írás robbantotta, rávilágítva, hogy százával, ezrével léteznek ilyen kétségtelenül ártó szándékú videók, ezeknek százezres, milliós a nézettsége, nem tudni kik és milyen céllal készítik töltik fel folyamatosan a Youtube-ra.

A sajtóban egymást követő cikkek hatására több cég képviselője is megszólalt az ügyben, sokkolónak, elfogadhatatlannak, felháborítónak nevezték a jelenséget, és közölték, hogy amíg a Youtube, illetve az anyacég Google nem kezeli kellően határozottan és megnyugtatóan a helyzetet, nem hirdetnek az oldalon. A cégek között olyan óriásvállalatok szerepeltek, mint a Mars, a Cadbury, a Lidl, a Deutsche Bank, az Adidas vagy a HP.

Nyitókép: képkocka egy pár éves gyerekeknek szánt felkavaró videóból

Rovatok