Index Vakbarát Hírportál

A nap képe: kvantumprocesszor vákuumkamrában

2017. november 30., csütörtök 10:29

Az alábbi különleges képet az Európai Űrügynökség (ESA) tette közzé szerdán, és egy atominterferométer-csip prototípusa látható rajta vákuumkamrás teszt közben.

Ez a csip képes az atomok kvantumos viselkedését kiaknázva ultrapontos gravitációs mérésekre – írja az ESA a képpel kapcsolatban. “A kvantumfizika és az űrutazás az elmúlt évszázad két legnagyobb tudományos teljesítménye” – mondta Bruno Leone, az ESA kvantumtechnológiával foglalkozó kutatója.

“Két nagy ígéretet látunk itt egyesülni: rengeteg kvantumkísérletet lehet majd sokkal pontosabban végrehajtani az űrben, távol a földi zavaró körülményektől. Ezzel összefüggésben a kvantumeszközök új generációja nagyban hozzájárul majd az űrtechnológiai fejlődéshez.”

“Lehetőség nyílik majd a kvantumtechnológia alkalmazására a Föld megfigyelésében, a bolygóközi kutatásban, a biztonságos kommunikációban, a fizikai alapkutatásokban, a mikrogravitációs kutatásban és a navigációban” – tette hozzá Leone.

Az atominterferométeres gravitációmérő műszert, aminek mikroprocesszorát fentebb látjuk, a brit RAL Space és a német IQO Hannover fejlesztette az ESA támogatásával. Hogy miképp működik? A mikrohullámú- és fényinterferométerek extrém pontos mérésekre képesek a különféle hullámok kombinálásával (ahogy a víz felszínén találkozó hullámok képeznek új mintákat).

Az atominterferométer működési elve azon a kvantumelméleti tényen alapul, hogy az atomok képesek hullámként és részecskeként is viselkedni, és ezáltal atomi szintű pontossággal lehet vele méréseket végrehajtani, például a Föld gravitációjának változásait feltérképezni vele, sokkal pontosabban mint eddig bármikor.

Rovatok