Index Vakbarát Hírportál

Rendet vágnának az európai drónok között

2017. november 30., csütörtök 16:54

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság tárgyalói a biztonságot és az azonosíthatóságot előíró jogszabályok bevezetéséről egyeztek meg a drónok használatáról Brüsszelben. Az uniós parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az elfogadott jogszabálytervezet elsődleges célja, hogy egységes uniós biztonsági előírásokat hozzanak létre drónok gyártására és használatára.

Most a 150 kilogrammnál könnyebb, kisméretű pilóta nélküli eszközökre vonatkozó szabályozások nemzeti hatáskörbe tartoznak, amely jelentős eltéréseket enged meg a tervezésre, a gyártásra és a használatra vonatkozóan is. A szabálytervezet szerint a tervezés és a gyártás során be kell tartani az unió alapvető biztonsági és személyes adatok védelmére vonatkozó követelményeit, írja az MTI.

Az Európai Bizottság feladata lesz, hogy konkrét követelményeket határozzon meg a magassági határokról és a maximális működési távolságról. Beépített, automatikus rendszerek segítségével biztosíthatóvá kell tenni a balesetek elkerülését, a repülés stabilizálását és az automatikus leszállást.

Az uniós tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a drónoknak egyedi azonosítójuk legyen, de azt is, hogy az üzemeltetők is azonosíthatóak legyenek, ugyanis a reptetésre alkalmas eszközök jelentős veszélyt jelenthetnek az emberekre, a magánéletre, a környezetre nézve, valamint kárt okozhatnak vagyontárgyakban, írták.

A megállapodás szerint a légiközlekedési ágazatra vonatkozó uniós biztonsági jogszabályok is frissülni fognak. A tárgyalók rugalmasabb és kockázatalapú rendszert akarnak létrehozni, ami lehetővé teszi majd a lehetséges veszélyek korai azonosítását, miközben fenntartja a magas szintű biztonságot és biztosítja, hogy az európai ipar versenyképes maradjon, állítja az EP.

Rovatok