Index Vakbarát Hírportál

A Google nyomában lohol a háziszerver gyártója

2017. december 1., péntek 12:02

A felhőszolgáltatások mellett sokszor elhangzik érvként, hogy a szervereken futó intelligens algoritmusok sok segítséget nyújtanak a felhasználónak, csomó feladatot automatizálnak. Ebben próbál most felzárkózni a Synology két új alkalmazással, és ehhez pont a Google egyik népszerű webes motorját használta fel.

Már elérhető a béta verziója a Moments nevű appnak, amelynek az egyik fele a mobilunkon fut, a másik fele a Synology hálózati adattárolóján. Az app jóval modernebb kezelőfelületű, mint a tajvani cég korábbi hasonló applikációja, a Photo Station, és a NAS-ra történő szinkronizáláson túl még egy időigényes feladatot  automatizál, a fájlok szétválogatását. Nagyjából úgy, ahogyan azt a Google is megteszi, ha feltöltjük a szervereire a képeinket, azzal a lényeges különbséggel, hogy a NAS a saját lakásunkban van.

Beépített algoritmusával a Moments elég jól felismeri a különböző emberekről készült fotókat, csak egy kis segítséget kell neki adni például a napszemüveges, vagy a más frizurával készült képek esetében, de még így is percek alatt megvan minden kézzel elvégzendő része a szortírozásnak.

A tárgyakat részletesen kategorizálja, az ételek közt még a desszerteket és a sütiket is azonosítja, külön virtuális mappába helyezi. Még a hűtőrácsról készült szuperközeli képet is helyesen autóként ismert fel. Persze az is igaz, hogy jól látható rajta a Mercedes jellegzetes emblémája.

Hasonlóan részletes a hely alapú azonosítás, a Moments nem elégszik meg azzal, hogy valamit Berlinben fotóztunk, még a negyedet is beazonosítja. Ez nem feltétlenül előnyös, mert elég kevés embernek mond bármit is a Gesundbrunnen név, ami a német főváros egyik negyede.

A Moments telefon tárhelyének felszabításában is segít, a backup menüben felkínálja a lehetőséget, hogy törölje az összes képfájlt, amit már elmentettünk a NAS-unkra. 

Csapatba szervezve

A Moments telepítésének előfeltétele a Drive nevű alkalmazás megléte a NAS-on, ez egy szintén béta verziójú újítás. Nevéből is kitalálhatjuk, hogy ez bizonyos mértékig a Google Drive privát szerveren futó riválisa szeretne lenni. Vannak hozzá appok Androidra, iOS-re, Macre és Windowsra, ezek automatikusan szinkronizálják a fájljainkat az általunk kiválasztott mappákban. A kezelőfelület sokkal átláthatóbb, modernebb, mint a Synology korábban is elérhető Cloud Sync eszközében. A NAS-on a Drive felületén megtaláljuk a Momentsben elmentett képeket és videókat is a privát tárhelyünkön.

A Drive alapvető feladata a megosztás és a csoportmunka támogatása. A fájlokat megoszthatjuk a NAS egy-egy felhasználójával, hogy például hogy közösen tudjunk szerkeszteni doksikat, vagy akár mindenkinek elérhetővé tehetők a kiválasztott közös mappákban. A Synology Office online irodai csomagban létrehozott fájlok esetében változásmentést is kérhetünk a Drive megosztott mappáiban, legfeljebb 32 verzióig visszamenőleg, hogy vissza tudjunk lépni egy korábbi változatra, ha elrontottunk valamit.

Platform épül

Sokat elárul a Synology jövőbeli terveiről, hogy a két új app futtatásához fel kellett telepíteni a JS.Node csomagot. Ez a Google Chrome gyors Javascript motorja, és sok híres webalkalmazás interfésze épül rá, ilyen például a PayPal, a Netflix, az Uber és a Groupon. 

A rendszercsomagok bővülése azt vetíti előre, hogy több hasonló csomag megjelenhet a Synology eszközein,  a Drive felületén még bőven van hely, ahol most a Moments, a Calendar és a privát chatszolgáltatás ikonja látható.  Van már példa fizetős appokra is, az ExFAT fájlrendszer támogatása  (sajnos)   pénzbe kerül a NAS alkalmazásboltjában.  

Rovatok