Index Vakbarát Hírportál

Videón a Szojuz-fiaskó drámai vége

2017. december 1., péntek 16:55

Pénteken összeült a Roszkoszmosz különleges bizottsága, hogy megkezdjék a kéthetesre tervezett vizsgálatot a november 28-án kudarccal végződött Szojuz küldetés ügyében. Kedd reggel, helyi idő szerint 8:41-kor sikerrel elstartolt ugyan a második rakéta Oroszország új, még építés alatt álló űrkikötőjéből, a Vosztocsnij kozmodromból, de végül totális kudarcba torkollott az esemény: a Szojuz-2.1b típusú hordozórakéta első három fokozata a terveknek megfelelően vált le, de a negyedik, Fregat elnevezésű fejblokk nem juttatta el a kijelölt orbitális pályákra a 19 műholdat, amiket magával vitt.

Az előzetes adatok szerint műszaki meghibásodás történt a gyorsító blokkban elhelyezett műholdas navigációs rendszerben, amely a GLONASS és a GPS jelei alapján működik, és amelynek feladata, hogy a Fregat nagyobb pontossággal állítsa pályára az űrberendezéseket, vélekedett szerdán egy illetékes a történtek lehetséges okairól. Egy nappal korábban az Interfax a Roszkoszmoszból származó értesülés alapján azt írta, az előzetes adatokból arra lehet következtetni, hogy "emberi tényező", programozási hiba okozta a bajt. A RIA Novosztyi forrása szerint a harmadik rakétafokozat leválása és a Fregat fejblokk bekapcsolása között történhetett valami.

Egyértelmű hivatalos tájékoztatás még sem a baleset okáról, sem a Fregat és a vele együtt eltűnt műholdak sorsáról nem hangzott el, nem is nagyon várható a bizottsági jelentés elkészültéig. Azt már kezdetben sejteni lehetett, hogy a szerkezetek az Atlanti-óceánba zuhanhattak, noha mások egy ideig úgy vélték, hogy még a világűrben lehetnek – ez utóbbinak azonban közben nullára csökkent a valószínűsége. Az előbbi verziót erősíti az, hogy a British Airways BAW94-es Montrealból Londonba tartó, épp az Atlanti-óceán északi része fölött, Izland közelében repülő járatáról látható volt a légkörben darabokra hulló és elégő rakétafokozat:

A videót készítő légikísérő igen nagy valószínűséggel a Fregat és a műholdak végzetét rögzítette, szakértők egybehangzóan állítják, hogy a repülőgép helyzete és a Fregat légkörbe visszatérő pályája igen közel voltak egymáshoz.

Anatolij Zak orosz űrhajózási szakíró honlapján hosszasan elemzi a rendelkezésére álló hivatalos és nem hivatalos információkat. Legutóbbi értesülései alapján arra jutott, hogy egy banális – már-már hihetetlen – beállítási hiba okozhatta a Fregat vesztét: a Bajkonur űrközpontból korábban többször és mindig sikeresen fellőtt Szojuzok negyedik fokozatának giroszkópjait nem jól igazították az új űrközpont koordinátáihoz.

Ebból adódóan, amikor a harmadik fokozat levált, a negyedik fokozat irányítást átvevő navigációs rendszere azt észlelte, hogy az űrszerkezet pályája eltért a betáplálttól, és parancsot adott a korrekcióra. Ennek hatására a hajtómű nem a kijelölt orbitális pálya felé, hanem ellenkező irányba, vissza a Föld felé kezdte tolni a Fregatot.

Nyitókép: Kirill Kudrjavcev/AFP

Rovatok