Index Vakbarát Hírportál

25 éves az SMS

2017. december 4., hétfő 10:49

Vasárnap ünnepelte 25 éves születésnapját az SMS, a lassan teljesen visszaszoruló mobiltelefonos szöveges üzenet. A rövid, legfeljebb 160 karakternyi terjedelmű GSM-szabvány szerinti, mobiltelefonos hálózatban tárolt és továbbított elektronikus üzenet a hangalapú mobilkommunikáció mellett hosszú évekig meghatározó és rendkívül népszerű formája volt az emberek közti kapcsolattartásnak, amit csak az utóbbi években kezdenek valamelyest megszorongatni a (mobil)internetes csevegőalkalmazások.

Az első SMS-t (SMS: Short Message Service) 1992. december 3-án küldte el Neil Papworth, emlékezik a technikatörténeti eseményre az Engadget. A brit mérnök egy számítógépről küldött két szót Richard Jarvisnak, a Vodafone igazgatójának mobiltelefonjára. A két szó ez volt: “merry Christmas”, azaz boldog karácsonyt.

A szöveges üzenetformátum sokáig nem tudott igazán lendületet venni, ami részben annak volt köszönhető, hogy a nyomógombos telefonokról kissé nehézkes volt bepötyögni a kívánt szöveget. Ez az érintőképernyők és okostelefonok térhódításával változott meg robbanásszerűen, SMS-t gépelni sosem volt ilyen könnyű és gyors, mint a virtuális QWERTY billentyűzeteken. (A 2010-es statisztikák szerint 2007-ről 2010-re háromszorosára nőtt az SMS forgalom világszerte: 1,8 trillióról 6,1 trillióra – ez utóbbi szám azt jelenti hogy másodpercenként 200 ezer SMS-t küldtek abban az évben a világban.)

Az SMS-nek nemcsak a mobilkommunikácóra volt nagy hatása, de a nyelvet is nagyban formálta: a 160 karakteres korlátok közé szorított írott beszélgetés olykor bámulatosan kreatív nyelvi megoldásokra ösztönözte a minél tömörebb megfogalmazásra törekvő felhasználókat - amitől persze a nyelvőröket és nyelvápolókat a frász törte ki.

Az SMS sikere egyelőre töretlennek látszik, bár tény, hogy az internet-alapú csetszolgáltatások (mint pl a Facebook Messenger, a WhatsApp, a Viber, a WeChat) egyre nagyobb szerephez kezdenek jutni. Egyes felmérések szerint a mobiltelefon-tulajdonosok 97 százaléka használ legalább naponta egyszer ilyen applikációt üzenetküldésre – a trendet látva megjósolható, hogy pár éven belül érzékelhetően lassulni fog az SMS-szolgáltatások növekedése.

Rovatok