Index Vakbarát Hírportál

Francia műhold erősítette meg Einstein relativitáselméletét

2017. december 4., hétfő 21:17

A Microscope nevű francia műhold páratlan pontossággal erősítette meg Einstein relativitáselméletét - írja az MTI.

A 2016-ban felbocsátott kicsiny műhold fő feladata, hogy a föld felett 710 kilométerrel a légüres térben, valamin a világűrben vizsgálja a szabadesés egyetemlegességét. A műhold azonban eddig nem bukkant olyan tényezőre, amely kétségbe vonná a híres fizikus által száz éve kidolgozott elméletet. 

Einstein a gravitáció és a gyorsulás közötti ekvivalencia elvére építette fel a relativitáselméletét. A Földön az ekvivalenciaelvet 13 tizedes pontossággal tudták igazolni. A Microscope, amelynek a küldetése 2018 végéig tart, ezt akár 15 tizedes pontossággal képes megtenni.

A műhold által gyűjtött adatok 10 százalékának elemzése után a Physical Review Letters című szakfolyóirat hétfőn megjelent számában a kutatók által közzétett cikk szerint a műszernek eddig 14 tizedes pontosságot sikerült elérnie.

A 300 kilogrammos műholdban két különböző összetételű (platina, illetve titán) egymásba helyezett henger formájú tárgy van, a külső behatásoktól teljesen védve. A kísérlet során a gyorsulásmérőkkel a két test egymáshoz viszonyított helyzetét mérik. A kísérlet kezdete óta a Föld körül keringő két tárgy összesen a Föld-Nap távolság felének megfelelő 85 millió kilométert zuhant. 

Ha az ekvivalenciaelv igaz, a két tárgy egymáshoz képest nem mozog, mert ugyanazzal a gyorsulással esnek - magyarázta Thibault Damour fizikus, a cikk egyik szerzője. Ha viszont "mozognak", az az ekvivalenciaelv megsértése lenne. 

Eddig még ilyet nem tapasztaltak, ami azt jelenti, hogy Einstein elmélete még annál is igazabb, mint gondolták - magyarázta az IHES természettudományi intézet professzora.

Rovatok