Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk bevallotta: a Tesla saját MI-t fejleszt

2017. december 8., péntek 18:27

Az önvezető technológiában élenjáró, elektromos autókat fejlesztő és gyártó Tesla saját mesterséges intelligenciát fejleszt, kotyogta el szűk körben, egy szakkonferenciát követő partin Elon Musk, a cég alapító vezérigazgatója. A CNBC jelentése szerint a csütörtök esti privát eseményen Musk iparági szakértők és kutatók előtt beszélt a tervezett hardver- és szoftverfejlesztésről.

A kaliforniai Long Beach-en megrendezett NIPS-konferenciát (Conference and Workshop on Neural Information Processing Systems) követő partin Musk elmondta, hogy a társaságában lévő Jim Keller mikroprocesszor-mérnökkel azon dolgoznak, hogy saját igényeiknek megfelelő MI kerüljün a Teslákat vezérlő csipekbe. A Tesla autók önvezetésre képes fedélzeti számítógépeibe jelenleg Nvidia grafikus kártyákat építenek be.

“Jim speciális MI harveren dolgozik, és szerintünk ez lesz a világon a legjobb” – mondta állítólag Musk egy meg nem nevezett CNBC-s forrás szerint, aki jelen volt az eseményen. A Musk által elmondottakat több forrás is megerősítette, így például a The Register is beszámolt a partiról. A lap így idézi az ott elhangzottakból: “A Tesla elkötelezett az MI mellett, mind szoftver, mind hardver oldalról. Saját MI csipen dolgozunk”. Jim Keller jól ismert csiptervező, 2016-ban csatlakozott a Teslához, korábban az AMD-nek és az Apple-nek dolgozott vezető pozícióban, emlékeztet a The Register.

Az Elon Musk által elmondottak annak fényében érdekesek, hogy Musk korábban sorozatosan óvatosságra intett a mesterséges intelligenciákkal kapcsolatban, és annak a félelmének adott hangot, hogy a túlságosan fejlett MI-k az emberiség létét veszélyeztethetik. A saját MI-csipet fejlesztő Tesla ezzel a mostani “leleplezéssel” gyakorlatilag beszáll a csipgyártás jövőjéért dúló harcba.

Sem Elon Musk, sem a Tesla nem reagált egyelőre a sajtóértesülésekre.

Rovatok