Index Vakbarát Hírportál

A Google Kínában keresi a mesterséges intelligencia jövőjét

2017. december 13., szerda 20:41

A Google tovább terjeszkedik a mesterségesintelligencia-kutatásban. Bár az országban a Google szolgáltatásainak többsége le van tiltva, a vállalat nyitott egy mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatóközpontot. A Google szerint ez lesz az első ilyen célú ázsiai létesítményük, és elsősorban helyi tehetségeknek szeretnének munkát adni.

A Szilícium-völgyben az egyik legfelkapottabb terület a mesterséges intelligencia jövőbeli alkalmazása. Kína ugyancsak erősen támogatja a hasonló célú kutatásokat, versengve az Egyesült Államokkal. Érthető, mivel a mesterséges intelligencia számos területen alkalmazható, például önvezető autókban, automatizált gyártósorokon, fordítóprogramokban és arcfelismerő szoftverekben.

A kutatóközpontot – akárcsak a Google londoni, New York-i, torontói és zürichi létesítményeit – egy kis létszámú csapat fogja irányítani a már meglévő pekingi irodából. A Google-nek két irodája van Kínában; nagyjából 600 embert foglalkoztatnak, akiknek a fele globális projekteken dolgozik.

A Google keresőmotorja és számos szolgáltatása azonban elérhetetlen Kínában. Az ország egyre szigorúbb törvényeket hoz a külföldi internetes cégekkel szemben. Az átmenő internetforgalmat egyre jobban cenzúrázzák, hogy az országgal kapcsolatos külföldi hírek ne kerülhessenek a kínai internetezők elé. Ez viszont növekvő számítási teljesítményt és fokozott felügyeletet kíván; ebben nyújthat segítséget a mesterséges intelligencia.

(BBC News)

Rovatok