Index Vakbarát Hírportál

Robottal zaklatják a San Franciscó-i hajléktalanokat

2017. december 14., csütörtök 11:04

Egy amerikai állatvédelmi szervezet, a Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA) San Franciscó-i irodáját felszólították, hogy azonnal hagyjanak fel a biztonsági robotjuk használatával a Mission Districtben, és ne használják az eszközt a hajléktalanok és csavargók eltüntetésére.

A nonprofit szervezet nagyjából egy hónapja kezdte el használni a K5 típusú robotot, amit a Mountain View-i Knightscope fejlesztett. A 150 centiméter magas, 180 kilós fémhenger 5 kilométeres óránkénti sebességgel halad, a szenzoraival és kameráival tájékozódik, és ha nemkívánatos jelenlétet észlel, riaszthatja a biztonsági személyzetet.

Miután a robot az utcán táborozó hajléktalanokat kezdte el vegzálni, sokan elég idegesek lettek; nem mindenkinek tetszett a gondolat, hogy egy robot zaklassa az embereket az utcán. Az SPCA azzal védekezett, hogy nem nagyon maradt más lehetőségük: a járdán szinte nem is lehet gyalogosan közlekedni a felvert sátrak és a mindenütt heverő biciklik miatt. Ugyanakkor egy géppel kezelni a hajléktalanság kérdését nemcsak embertelen, hanem a probléma gyökerét is figyelmen kívül hagyja.

Here it is in action pic.twitter.com/nSBQUmKwk1

— Sam Dodge (@samueldodge) 2017. december 9.

A Knightscope robotjainak óránkénti bérleti díja kevesebb, mint a biztonsági őröknek fizetett minimálbér, így csökkenthető vele az emberi munkaerő költsége. A fejlesztők szerint ott, ahol használták a robotjaikat, csökkent az autófeltörések száma, és általában javult a közbiztonság – tehát a haszna ténylegesen kimutatható.

(The Next Web)

Rovatok