Index Vakbarát Hírportál

Kikerült egy felvétel, amin furcsa repülő tárgyat követ egy amerikai vadászgép

2017. december 19., kedd 06:48 | aznap frissítve

Most hoztak nyilvánosságra egy 2004-ben készült felvételt, ami egy amerikai vadászgép pilótafülkéjéből készült San Diego közelében. A BBC által bemutatott videón azonosítatlan repülő tárgyat vagy tárgyakat követ a pilóta. A felvételt a Pentagon titkos ufókutató részlege tárolta. Az Advanced Aerospace Threat Identification nevű programot 2012-ben leállították. 

A pilótafülkéből rögzített beszélgetésen hallható, hogy a pilóta drónoknak gondolja a furcsa jelenségeket, majd megjegyzi, hogy egy egész flottát lát, ami a széllel szemben repül. Maga a pilóta sem biztos abban, mit lát, majd hitetlenkedve jegyzi meg, hogy a furcsa tárgyak a levegőben elkezdenek forogni.

Egy pilóta később az amerikai médiának azt mondta: "ez nem evilágból való jelenség volt". Azt nem tudni, hogy a felvételen látható repülő tárgyakat sikerült-e azonosítani.

A New York Times azt írta, hogy a Pentagon ufókutató részlege hivatalosan 2007 és 2012 közt működött, de nem hivatalosan és külön finanszírozás nélkül a mai napig tovább él. A programból előkerült dokumentumok különféle ufóészlelésekkel (pontosabban olyan esetekkel, amikor valaki nagyon gyorsan mozgó, vagy megmagyarázhatatlan meghajtással haladó, látható meghajtás nélkül emelkedő repülő tárgyat lát) foglalkoznak, illetve olyan videófelvételeket vizsgálnak, amelyeken amerikai katonai légijárművek valamilyen ismeretlen repülő tárggyal találkoztak.

Az Advanced Aerospace Threat Identification névre hallgató programot egy bizonyos Luis Elizondo vezette a katonai hírszerzéstől, a kezdeményezője pedig a nevadai demokrata Harry Reid volt, aki az alapítás idején szenátusi többségi vezetőként tevékenykedett. A legtöbb pénzt a programból egy űrkutatással foglalkozó magáncég kapta, melynek tulajdonosa Robert Bigelow milliárdos, Reid régi barátja, akiről közismert, hogy hisz a földönkívüliek létezésében és földi látogatásaikban.

A New York Times megkeresett egy M.I.T.-s tudóst és egy volt NASA-alkalmazottat, akik szerint bár érdemes lehet vizsgálni az igazán szokatlan eseteket, ezeknek többnyire prózai magyarázata van, ha sikerül egyáltalán magyarázni. "Az emberek többnyire nem értik meg, hogy a tudományban rengeteg dolog marad magyarázat nélkül", mondta Sara Seager, az M.I.T. asztrofizikusa.

Rovatok