Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokat öntenek még az Uberbe

2017. december 29., péntek 08:33

Az Uber legnagyobb részvényesei jelentőst mérető részesedést adnak el igencsak diszkont áron - írja a New York Times. A Softbank és a partnerei veszik meg a 17,5 százaléknyi részt a fuvarozócégben, rsézvényenként 33 dollárért. Mindez azt jelenti, hogy a cég teljes értékét nagyjából 48 milliárd dollárra teszik.

Ez hatalmas esés a korábbi 70 milliárdos értékről

Másfél éve még ennyit ért az Uber. Persze érthető az esés, azok után, hogy 2017-ben is sok botrány érintette a céget. Volt szexuális zaklatás, informatikai biztonsági hibák, kiszivárogtak a sofőrök személyes adatai. Ráadásul az Európai Unió is kimondta nemrég, hogy az Uberre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a többi fuvarozócégre, például a taxikra. Júniusban Travis Kalanick vezérigazgató lemondott a posztjáról, de a cégnél maradt az igazgatótanácsban.

A Softbank igyekszik menteni a menthetőt, és további friss részvényt vesz a cégtől 1,25 milliárd dollár értékben. Ez alapján igencsak bízhat az Uber sikerében, hiszen a Softbank a 100 milliárd dolláros befektetési alapjának több mint egy százalékát erre az egy cégre teszi fel.

Rovatok