Index Vakbarát Hírportál

A védelmi rendszereket kicselező rakétát tesztelt Kína

2018. január 2., kedd 12:05

Egy hiperszonikus sikló repülővel (HGV) felszerelt rakétát tesztelt Kína – írja az Engadget egy Diplomatnak nyilatkozó amerikai kormányzati forrás alapján.

A DF-17 rakétamodellel két tesztet végeztek novemberben, de a kínai HGV-t már 2014-ben, majd 2016-ban is tesztelték. A hatótávolsága 1800-2500 kilométeres. A név nélkül nyilatkozó kormányzati forrás szerint az amerikaiak arra számítanak, hogy 2020-ra válik bevethetővé a kínai HGV.

Az új típusú fegyverrendszerrel egyébként az Egyesült Államok és Oroszország is kísérletezik. A hagyományos rakétarendszerekhez hasonlóan a HGV-k is képesek hasznos terhet, például egy robbanótöltetet célba juttatni távoli célpontokhoz. Különbség viszont, hogy alacsonyabban repülnek, így a mai rakétavédelmi rendszerek nagy valószínűséggel nem vennék észre őket.

A HGV-k hátránya viszont, hogy a süllyedés megkezdése után jóval lassabbak, mint a hagyományos rakéták. A fejlettebb védelmi rendszerek azért várhatóan kisebb átalakítással képesek lesznek ezt a rakétatípust is észlelni, a kevésbé naprakész technológiájú országoknak viszont meggyűlhet vele a bajuk.

Rovatok