Index Vakbarát Hírportál

Az elmúlt évtizedben készült összes Intel processzorban durva biztonsági hiba van

2018. január 3., szerda 09:48

Az Intel elmúlt évtizedben gyártott szinte összes processzorát érintheti egy komoly sebezhetőség, amely lehetővé teszi, hogy egyszerű programok hozzáférjenek a rendszermag memóriájához – írja a Gizmodo.

A rendszermag vagy angol szóval kernel felel a hardveres erőforrások elosztásáért az operációs rendszerekben. A probléma lényege, hogy egy tervezési hiba miatt az érintett processzorok saját memóriájában tárolt adatok, például bizonyos jelszavak, potenciálisan hozzáférhetők. És mivel a hiba a hardverbe van égetve, csak szoftveresen, az operációs rendszer szintjén lehet utólag javítani. Vagyis

a Windowst, a macOS-t és a Linuxot is frissíteni kell.

A sebezhetőséget elsőként megíró Register részleteket nem árult el, de súlyosnak tűnik. Legrosszabb esetben akár egy weboldalon futó JavaScript kód is elég lehet, hogy illetéktelenek a rendszer legbelsőbb működéséhez férjenek hozzá.

További rossz hír, hogy mivel a hiba javítása abból állna, hogy az operációs rendszer felhasználói folyamatait szoftveresen elvágják a kernelmemóriától, a frissítés komoly teljesítménybeli visszaesést okozhat, becslések szerint

a rendszer akár 5-30 százalékot is lassulhat.

Mivel azonban egyelőre kevés részlet ismert, nem tudni, mekkora lesz a pontos hatás. A Gizmodo szerint elképzelhető, hogy az átlagfelhasználó keveset fog érzékelni a dologból, és inkább a felhőben futó üzleti világot fogja érzékenyebben érinteni. Az is lehet, hogy egy későbbi frissítés csökkenteni fogja tudni a teljesítményromlást.

Rovatok