Index Vakbarát Hírportál

Aggódik az Apple két nagy befektetője a mobilfüggőség miatt

2018. január 8., hétfő 16:58

Nyílt levelet tett közzé az Apple két nagy részvénytulajdonosa, a Jana Partners és a California State Teachers' Retirement System január 6-án. Az együttesen kétmilliárd dollárnyi Apple-részvény fölött rendelkező cégek vezetői (Barry Rosenstein, Jana és Anne Sheehan, CSTRS) azt kérik, hogy a világ egyik legnagyobb hatású vezető technológiai cége fordítson nagyobb figyelmet a gyerekekre, akik közt egyre több az okostelefon-függő.

A két cég vezetői szerint egyre nagyobb az egyetértés a világban, hogy az új technológiák hosszú távú hatásait nem lehet figyelmen kívül hagyni, mérlegelni kell azokat, és egyetlen cég sem rázhatja le magáról a felelősséget ezek tekintetében. Éppen ezért kell a jövőben az Apple termékeinek több lehetőséget is kínálni, hogy ne alakuljon ki káros addikció az azokat használó fiataloknál.

A nyílt levél egy sor szakértőre és tanulmányra hivatkozik, alátámasztandó, hogy milyen negatív hatásokkal van a túlzott okostelefon- és közösségimédia-használat a gyerekek mentális és fizikai egészségére. Példaképp hozzák fel a figyelemhiányt, a koncentrációs képesség csökkenését, az egyre gyakoribb depressziót és a megnövekedett öngyilkossági rátákat.

Megoldási javaslatokkal is előálltak a levél írói: szakértői tanács felállítását javasolják, aminek tagjai közé gyermekfejlődési szakértőket is delegálnának, az Apple hatalmas adatbankjait megnyitnák a kutatók előtt, és úgy fejlesztenék a mobileszközök szoftvereit, hogy azok révén a szülőknek több lehetőségük lenne gyermekeik egészségét megvédeni.

Az Apple egyelőre nem fűzött semmiféle kommentárt a nyílt levélhez.

Rovatok