Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes pixelekből áll a Samsung abszurd óriástévéje

2018. január 8., hétfő 09:26

Las Vegasban bemutatkozott az OLED technológia eddigi legkomolyabb riválisa, a Samsung által kifejlesztett MicroLED. Hogy pontosan miből is áll egy ilyen MicroLED, arról a dél-koreai cég munkatársai elég keveset árultak el, de nagyon igyekeztek hárítani az OLED-del való hasonlóságot firtató kérdéseinket.

Pedig a MicroLED sok mindenben hasonlít az OLED-re. Minden egyes pixel egyedileg vezérelhető, és saját fényforrása van, nincs szükség háttérvilágításra. 

Lenyűgözően fényes, és ha kell, a lehető legsötétebb fekete.

Első ránézésre azt mondanánk, hogy a MicroLED minőségben képes lehet az OLED megszorongatására. Már csak az a kérdés, hogy mennyibe fognak kerülni az ilyen technológiával működő tévék. 

A MicroLED-eket tenyérnyi modulokra szerelik fel, ezekből lehet olyan méretű és képarányú tévéket összerakni, amilyet csak szeretnénk. Persze nem a vevő fog otthon tévét összelegózni, de a Samsung mérnökei innentől akár 50:9 képarányú kijelzőt is összerakhatnak, ha ahhoz van kedvük.

Most még egy kicsit visszafogottabban építkeztek a Samsung mérnökei, bár a végeredmény nem kevésbé abszurd: a Las Vegas-i idő szerint vasárnap este bemutatott The Wall nevű modell - az első moduláris MicroLED tévé - felbontásban teljesen hagyománykövető, kereken 4K-t tud, a képátló hossza azonban

gigantikus 146 col, nagyjából 3,7 méter

Természetesen a Wall ma még csak egy koncepció, a CES-en bemutatott eszközökkel számtalanszor előfordult, hogy végül nem kerültek gyártásba. A Samsung viszont azt mondja, a MicroLED-et azzal a szándékkal hozta létre, hogy hamarosan piacra dobja. Ideális lehet például kisebb mozikba.

Tévés fronton a Samsung már a 8K-ra is készül, és ez a QLED tévéje elvileg akár a normál felbontású tartalmat is felskálázza 8K-ra. Arra mondjuk nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a bemutatott képesség hogyan működik valódi műsorokkal, mert a bemutatón csak gondosan kiválasztott rövid klipek voltak láthatók.

Rovatok