Index Vakbarát Hírportál

Féltik lopakodó vadászaikat az amerikaiak az oroszoktól

2018. január 9., kedd 16:39

Az Iszlám Állam elleni amerikai-orosz közös légi hadjárat a szíriai és iraki légtérben remek alkalmat kínált a két rivális nagyhatalomnak, hogy korábban sosem tapasztalt közelségből szemlélhessék egymás haditechnikáját, légi taktikáját, módszereit. Az amerikaiak leginkább attól tarthatnak, hogy az oroszok túl sokat tudtak meg a világ első hadrendbe állított lopakodó vadászgépéről, az F-22 Raptorról, írja az Aviation Week.

VeraLinn Jamieson, a légierő altábornagya valóságos kincsesládának nevezte a 2014 óta zajló légiháborút, aminek során az orosz fél évek óta repül rendszeresen közel amerikai katonai repülőgépekhez Szíria fölött. Felbecsülhetetlen értékű következtetésekhez juthattak arról, miképp működik az amerikai légierő hadigépezete, hangsúlyozta az altábornagy.

Bár a magas rangú tiszt nem nevezte meg külön az F-22-eseket, de mivel a hadműveletek kezdete óta részt vesznek az Iszlám Állam állásai elleni légicsapásokban a Raptorok, sejteni lehet, hogy erre a fejlett technológiára gondolt.

Ráadásul tudvalevő, hogy orosz katonai gépek rendszeresen repülnek veszélyesen közel F-22-esekhez, gyakran és szándékosan belépve a nyugati koalíciós erők által ellenőrzött légtérbe. Legutóbb december 13-án két Szu-25-ös repült olyan közel egy Raptorhoz, hogy csaknem összeütköztek. Az ilyen alkalmak remek lehetőséget nyújtanak az orosz félnek, hogy információkat gyűjtsenek az amerikai gépekről.

A dolog persze kétoldalú, a szíriai hadjárat az amerikai félnek is ugyanilyen lehetőséget kínál az orosz fél légi erejének tanulmányozására, tette hozzá Jamieson. A közös katonai beavatkozásnak köszönhetően szinte élőben láthatták, hogyan vetnek be az oroszok precíziós bombákat, hogyan repülnek nagy távolságokra, hogyan koordinálják a földi és légi irányítást – erre pedig korábban sosem volt lehetőségük.

Nyitókép: F-22-es légi utántöltés után (Airman 1st Class John Linzmeier/U.S. Air Force)

Rovatok