Index Vakbarát Hírportál

1,2 milliárd dollárnyi kriptovalutát loptak el

2018. január 22., hétfő 10:53

A kockázatok mérlegelése nélkül öntik a befektetők a pénzt a kriptovalutákba, így ez lett a kiberbűnözők egyik kedvenc célpontja. A hekkerek mostanáig – kevesebb mint egy évtized alatt – 1,2 milliárd dollár értékben loptak kriptovalutákat, bitcoint, ethert és hasonlókat – nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek Lex Sokolin, az Autonomous Research pénzügyi stratégiai cég globális vezetője.

A kriptohekkelésnek 200 millió dolláros éves piaca van. Sokolin szerint az ether- és bitcoinkészletek 14 százaléka került illetéktelen kézbe.

Azért tudnak a bűnözők ilyen sok kriptovalutát ellopni, mert a felhasználók tévesen hiszik azt, hogy az alapját képező technológia, a blokklánc szuperbiztonságos. Valójában ez is csak egy szoftver, megvannak a saját hibái. Egy kiberbiztonsági szakértő, Matt Suiche szerint képtelenség lefedni a sok ezer különféle blokklánc minden egyes hibáját.

Elképzelhető, hogy a megoldás az lesz, mint a böngészők esetében, hogy csak pár sikeresebb termék terjed el széles körben. Persze a kiberbiztonsági piac is rámozdult a témára, óriási üzleti lehetőséget látnak a blokkláncok védelmében, a hibák felkutatásában, elemzésében.

A Bloomberg cikke szerint egy 355 milliárd dolláros iparág épülhet a blokkláncok védelmére, szóval ez végül jóval nagyobb biznisz lesz, mint a kriptovaluták lopása. 

Rovatok