Index Vakbarát Hírportál

Papírfecnikkel indul az okosóra fejlesztése

2018. január 28., vasárnap 14:09

Az első ötlet és a termék végleges formatervének megalkotása között akár másfél év eltelhet, és a dizájnerek eközben egy rakás legyárthatatlan, termékként nem megvalósítható koncepcióval állnak elő. San Franciscóban, a Samsung Design America termékfejlesztő központban beavattak minket a tervezés részleteibe.

Kaptunk egy rövid leírást, hogy egy termékben kéne egyesíteni a multifunkciós órák és fitnesz karkötők tudását

– nagyjából ezzel vette kezdetét a Samsung Gear Fit okosóra/karkötő fejlesztése, aztán a dizájnerek előkapták a nyomtatót és az ollót, hogy elkezdjenek ötletekkel kísérletezni - mesélte el nekünk Tammy Chow stratégiai vezető és Ryan Wilday dizájner. Ez volt az a termék, ami a világszerte 308 000 embert, és ezen belül 36 900 diplomást foglalkoztató Samsungon belül feltette a térképre a San Francisco üzleti negyedében, a Broadway és a Battery sarkán lévő dizájnközpontot.

A bő két tucat emberből álló irodában főleg hordható termékeket terveznek, és 3-5 évre előre gondolkodva gyűjtik az ötleteket. Konferenciákra és meetupokra járnak, hogy megismerjék a jövő technológiáit, és ezek alapján kezdenek el agyalni a jövőbeli termékkategóriákon.

„Az Apple AirPodot láttuk jönni, benne volt a csőben, és meg is lepődtünk, hogy mi tartott ennyi ideig az Apple-nek, amikor régóta ott volt nekik a Siri” - mondta Ryan Wilday, amikor a kollégák a trendekről faggatták.

Házi verseny

Amikor konkrét megbízást kapnak egy termék megtervezése, a munka 3-18 hónapig tart, és általában inkább a másfél évhez közelít, ritkán készülnek el pár hónap alatt. Ez sem úgy megy, hogy föntről a vezetés kijelöl egy csapatot, hanem a Samsung különböző dizájncsoportjai - vannak még Londonban, Delhiben, Pekingben és Tokióban is - egymással versenyeznek. Amikor megvan a nyertes koncepció, onnantól már egymás segítik a kivitelezésben.

Az első prototípusokat papírra nyomtatják, hogy megpróbálják elképzelni, hogyan is mutatnak majd használat közben. Ezeket a fecnik már régen szemétbe kerültek, csak egy preziben mutatták meg ezt a lépést.

„Miért lett ilyen a Gear Fit formája?” - vetette fel a kérdést Tammy Chow, hogy mindjárt meg is válaszolja. „Azért, mert pont ilyen a formája a telefonon megjelenő értesítéseknek, és az volt a cél, hogy a csuklón gyorsan hozzá lehessen férni információkhoz. Az ívelt kijelzőpanel pedig éppen kéznél volt” – magyarázta Chow.

A papírmunkát követi a formatervek 3D-ben történő kinyomtatása. Először csak durva skiccek készülnek, és ezeken még alig látszik, hogy milyen lesz a végleges termék. Ryan Wilday elénk tett egy fióknyi prototípust, és megjegyzi, hogy ezek közül az érdesebb verziók készültek náluk, az amerikai irodában, 3D nyomtatóval, míg a kifinomultabb, részletesebb protókat.

Amiken már fém alkatrészek, kamu kijelző és zár és csinos polírozás van, azokat Dél-Koreában gyártják le, és pár napon belül elpostázzák az USA-ba, hogy a tervezők kézbe vehessék az alkotást, és lássák, hogy min kell még dolgozni.

Mi gyorsan dolgozunk, a dél-koreai csapat szépen

– mondta Ryan Wilday.

Közben bevonják a munkába a mérnököket is, mégiscsak tudniuk kell, hogy egyáltalán megvalósítható-e, amit kigondoltak.

Előfordul, hogy felsőbb utasításra meg kell valósítani valamit, akkor is, ha a mérnök azt mondja, nem megy

Persze a dizájnercsapatban is vannak hardver- és szoftvertervezők, akik tesztelik a pántra rögzített szenzorokat, hogy egy adott pozícióban rögzítve miként viselkednek, milyen adatokat lehet mérni velük. Ezek is nagyon kezdetleges tákolmányok, senki sem akar a csuklójára rögzíteni egy drabális Arduino alaplapot és a hozzá tartozó próbapanelt, teletűzdelve ellenállásokkal és drótokkal.

Néhány prototípust azért kellett elvetni, mert ugyan gyönyörű vékony lett volna, de a mérnökök megmondták, ebbe nem fog beleférni az a sok szenzor, kijelző és aksi, aminek mindenképpen bele kell férnie.

Azt is elárulta nekünk Tammy Chow, hogy miként vágtak bele a Gear Fit 2 tervezésébe. A téglalap formájú amoled kijelzővel, a díjazott formával és a hosszú üzemidővel elégedettek voltak, ám az óra kezelését gyengének, az árazását hibásnak találták, és az sem tetszett nekik, hogy csak Galaxy telefonokkal lehetett összekötni, más androidos mobillal nem.

Dalok a konyhából

A Gear Fit okosórák már lezárt projektek, a termék a boltokban van, a dizájnerek pedig már új feladatokon dolgoznak. Mindegyiküknek van olyan kedvenc ötlete, amit nagyon szeretne, ha megvalósulna. Teljesen érthető módon egyikük sem fejtette ki ezt részletesen, hiszen ami most a fejükben van, azon a Samsung egyszer még dollárszázmilliókat kereshet. Tammy Chow csupán annyit árult el, hogy csak hang alapú, kijelző nélküli eszközöket szeretne használni az otthonában. Ryan Wilday pedig futurisztikus okoskonyháról álmodik.

Jónak tűnik az irány, amit kitaláltunk, de a főzés nagyon összetett dolog, és még nem vagyunk ott technológiában, hogy mindezt meg tudjuk valósítani

– mondta Wilday. Sejtelmesen csak annyit fűzött hozzá, hogy a mesterséges intelligencia és az érzékelők ebben sokat fognak segíteni. 

Rovatok