Index Vakbarát Hírportál

Három új Mac kaphat saját Apple-csipet

2018. január 30., kedd 08:54

Az Apple azt tervezi, hogy az év végéig legalább három Mac modellbe építi be a saját gyártású processzorát – írja a Verge az Apple csipgyártóhatalommá válásáról szóló Bloomberg-összeállítás nyomán.

Arról egyelőre nem tudni részleteket, hogy mi lesz a csipek funkciója, de a Bloomberg információi szerint frissített laptopokban és egy új asztali gépben fognak megjelenni.

Az Apple a mobiljaiba, tabletjeibe és okosóráiba már régebb óta szerel saját csipeket, de a Macek esetében ez elég új jelenség. Először a 2016-os MacBook Pro kapott házon belül készült csipet, amely az azon a modellen debütáló Touch Bart és a Touch ID-t vezérelte. Múlt hónapban pedig az iMac Próban jelent meg egy saját csip, amely többek között a hangot, kamerát és titkosítást kezelte.

Ha folytatódna ez a trend, annak több előnye is lenne a Macre nézve: egyrészt nem kéne a gyártópartnerek frissítéseire várni, másrészt még szorosabb lehetne az Apple-re már amúgy is jellemző integráció a hardver és a szoftver között.

És a trend logikus folytatása lenne, ha előbb-utóbb a CPU-t, vagyis a központi processzort is az Apple adná a saját gépeibe. Ez persze még mindenképp odébb van, nemcsak technológiai okokból, hanem azért is, mert nem olyan egyszerű évtizedes partnereket egyik napról a másikra kiebrudalni – és amúgy se árt, ha az Apple óvatosan próbálkozik a csippiac felborításával.

Rovatok