Index Vakbarát Hírportál

A lopakodó repülőgépek bizarr evolúciója

2018. február 4., vasárnap 11:37

Az álcázás, az ellenség elől való rejtőzés, az észrevétlen manőverezés és meglepetésszerű támadás igénye körülbelül a vadászat előtt állatbőrt magára húzó ősember óta jelen van a túlélésért folytatott küzdelemben, avagy a harcászatban. A katonai repülés történetében ez az igény akkor vált igazán markánssá, amikor az álcázó festésen (kamuflázs) túllépve a radarok szemében is láthatatlanná szerették volna tenni a mérnökök a repülőgépeket.

A “lopakodó” kifejezés, mint katonai zsargon, alig harminc éve, a nyolcvanas évek végén vált széles körben ismertté. Ekkor ismerte el az amerikai légierő, hogy létezik az F-117 Nighthawk nevű harci repülőgép, ami a radarok által csak nehezen észlelhető. A bizarr külsejű – különleges, sokszögekkel határolt forma, hajtóműveit és földi célok elleni bombáit elrejtő törzs, radarhullámokat részben elnyelő speciális festés – repülőgép az éjszaka leple alatt szinte teljes észrevétlenségben volt képes az ellenséges területek fölé berepülni és ott kijelölt célpontokat támadni.



Az F-117 megszületése óta természetesen nem állt le a lopakodó repülőgépek fejlesztése. Az alábbi képes felsorolás igyekszik nagy vonalakban bemutatni, hogy milyen megvalósult, röpképes fejlesztésekről lehet beszélni, ha lopakodó repülőgépekről esik szó. (A legalább egy teljesen összerakott példányig el nem jutott koncepciókat nem vettük bele a válogatásba, mivel azokkal Dunát lehet rekeszteni.) Ha ki is maradt volna valami fontos az evolúciós listából, az viszonylag jól látszik így is, hogy a trend egyre inkább a pilóta nélküli lopakodó drónok fejlesztése felé mutat. Az is lehet, hogy épp most húzott el magasan a fejünk fölött egy übertitkos repülő szerkezet.

Nyitókép. B-2 Spirit (Airman 1st Class Joel Pfiester/U.S. Air Force)

Rovatok