Index Vakbarát Hírportál

Ötvenezer lakóházból lesz óriási naperőmű

2018. február 5., hétfő 11:58

Ausztráliában energiaipari forradalmat indítottak a Tesla részvételével, és ennek a következő szakaszában már a lakosság is részt vesz. A társaság Dél-Ausztrália államban négy év alatt ötvenezer házat szerel fel napelemekkel és energiatároló rendszerekkel, hogy létrehozza a világ legnagyobb virtuális erőművét. 

A decentralizált hálózat az állam átlagos napi energiaszükségletének 20 százalékát megtermeli.

Minden egyes résztevő háztartást 5 kW-nyi napelemmel látnak el, és ezekhez egy-egy 13,5 kWh-s Tesla Powerwall 2 akkumulátort társítanak. Ennyivel megoldható, hogy a napenergiát akkor lehessen használni, amikor éppen nem süt a nap.

A háztartások által tárolt energia nemcsak arra lesz jó, hogy erről fusson este a mosógép. Áramszünet esetén ezekből táplálnak vissza energiát a hálózatba, hogy azoknál is legyen áram, akiknél nincs ilyen napelem-aksi kombináció telepítve.

A Tesla megoldása több szempontból is izgalmasabbnak és jövőbiztosabbnak tűnik, mint egy Paks 2-es bővítés:

Dél-Ausztráliában már van egy nagy projektje a Teslának,rekord idő alatt építették fel a világ legnagyobb akkumulátortelepét, ahol 100 megawattórányi energiát raktároznak el az áramszünetek idejére. A beruházás 50 millió dollárba került, és a kapacitásának csak egy részét teszik félre az államnak, a maradékot a szabad piacon értékesítik, amivel állítólag már 800 ezer dollár profitot termelt az üzemeltető. 

Rovatok