Index Vakbarát Hírportál

Megegyezett az Uber és a Waymo az ipari kémkedési ügyben

2018. február 10., szombat 17:08

Úgy tűnik, egy éves huzavona után pont kerülhet az Uber és a Google testvércége, az önvezető autós technológiát fejlesztő Waymo közötti jogi mizéria végére. A két cég peren kívül megegyezett: az Uber megígérte, hogy nem fogja használni a vád szerint ellopott technológiát, és a Waymo jól fizető részesedést is kap az autómegosztós cégben – írja a Next Web.

A történet lényege röviden:

Önmegtartóztatás és vigaszdíj

A mostani megállapodást már Khosrowshahi hozta tető alá. Bár ő maga ezúttal is tagadta, hogy bármilyen üzleti titok eljutott volna a Waymótól az Uberig, és azt hangsúlyozta, hogy "barátaink az Alphabetnél" milyen fontos partnerei a cégnek, annyit nyilvánosan elismert, hogy az Otto felvásárlását

"máshogy lehetett és kellett volna kezelni".

A megállapodás lényegében két fő pontból áll. Egyrészt a két cég közösen biztosítja, hogy az Uber nem fogja a Waymo technológiáját és kutatási eredményeit felhasználni a maga önvezető autós fejlesztéseihez. Másrészt a Waymo 0,34 százalékos részesedést kap az Uber részvényeiből. Ennek a csomagnak a jelenlegi becsült értéke 245 millió dollár (62,5 milliárd forint). A Waymo egyébként állítólag kétszer ennyit szeretett volna, de végül beérték ennyivel.

Rovatok