Index Vakbarát Hírportál

Megint elítélték a Facebookot Németországban

2018. február 13., kedd 12:16

Egy német bíróság úgy ítélte meg, hogy a Facebook illegálisan kényszeríti arra a felhasználókat, hogy a saját nevükön regisztráljanak a közösségi oldalra. A döntést még januárban hozták meg, de az eljárást indító Német Fogyasztóvédelmi Szövetség (VZBV) csak most hozta nyilvánosságra az ítéletet, amelynek értelmében

a Facebooknak engedélyeznie kellene az álnevek használatát is,

megtörve ezzel az évtizedes szabályt, hogy mindenki saját néven köteles használni az oldalt.

A Facebook fellebbezni fog az ítélet ellen, de azt is közölték, hogy olyan változtatásokat terveznek, amik összhangban vannak a júniustól érvénybe lépő EU-s adatvédelmi törvényekkel.

A VZBV közleménye szerint a bíróság megállapította, hogy a Facebook valódinév-politikája egy álcázott módszer volt arra, hogy megszerezzék a felhasználók beleegyezését a nevük megadásához, és ez csak egyike azoknak az információknak, amiket a Facebook nem a felhasználók önkéntes hozzájárulása miatt szerezhetett meg.

A bíróság azt is megjegyezte, hogy a Facebook sok esetben nem kínált lehetőséget más alapbeállítások választására – a felhasználók például nem dönthették el, hogy megadják-e a tartózkodási helyüket a csetprogramban –, és az olyan lehetőségeket is betiltanák, amik lehetővé teszik a Facebooknak, hogy kereskedelmi és reklámcélokra használjanak olyan információkat, mint amilyen a profilképünk.

A VZVB közölte, hogy nem minden vádpontjukat találták megalapozottnak, de ezekben a kérdésekben ők is fellebbeztek az ítélet ellen.

Mivel az ítélet egy regionális bíróságon született meg, és mindkét fél fellebbezni akar az ítélet ellen, nem lehet kijelenteni, hogy a döntésnek hosszú távú következményei lesznek. De ez akkor is rossz hír a Facebooknak; a mostani adatkezelési politikájuk egyértelműen nekik kedvez, nem a felhasználóknak. És az sem szerencsés – legalábbis nekik nem az –, hogy az Európai Unióban már többször elkaszálták őket az adatvédelmi törvények megsértése miatt. Ezek az unióban jóval szigorúbbak, mint az Egyesült Államokban.

(The Verge)

Rovatok