Index Vakbarát Hírportál

A Holdon előbb lesz mobilnet, mint a Bükkben

2018. február 28., szerda 11:42

Erősen PR-szagú, de érdekes bejelentés a privát német űrprojekttől: a PTScientists nevű cég jövőre 4G-s mobilhálózatot visz a Holdra.

A PTScientists berlini bázisú cég, benne vannak abban a magán űrkutatási projektben, mely 2019-ben akar felmenni a Holdra: a tervek szerint ők is Elon Musk SpaceX Falcon 9-ével mennek, felvisznek egy négykerékmeghajtású Audi (a Tesla úgy látszik, csak megnyitotta az utat az autóipari marketing űrkorszaka előtt) holdjárót, és a robotokkal megnézik, hogy néz ki az Apollo–17, az utolsó emberes holdutazás után otthagyott holdjáró.

A nettó marketing mellett a cél úgymond az űrben hagyott emberi emlékek előtti tisztelgés. A Hold-missziók kulturális örökségesítése létező topik már egy ideje, az idén januárban lefújt, privát cégeknek meghirdetett Hold-verseny, a Google Lunar XPRIZE kapcsán is részben arról szólt a vita, hogy ha felkeresik a fennhagyott Apollo-emlékeket, nehogy károsítsák az emberiség kozmikus történetének kivételes darabjait.

A német vállalkozás most azt ígéri, ebben a tekintetben is nagyon körültekintően fognak eljárni. A mobilhálózatos bejelentés már a projektben szintén résztvevő Vodafone-ról szól főleg. Eszerint egy Ultra Compact Network néven futó, alig egykilós eszközzel először visznek mobilhálózatot a Holdra. A technológiát ehhez a Nokia szolgáltatja.

Hogy az emberiség maga mögött hagyhassa a Föld bölcsőjét, olyan infrastruktúrát kell építenünk, mely túllép a bolygón

– mondta Robert Böhme, a PTScientists igazgatója. Mivel az 5G technológia még nem elég stabil, inkább 4G-t visznek fel.

A küldetés a tervek szerint valamikor 2019-ben indul. A Hold-utazás egyébként is nagyon népszerű téma mostanában: Trump tavaly év végén jelentette be, hogy a Mars előtt inkább ismét menjen ember a Holdra, a Nasa nagyban fejleszti a saját Orion űrkapszuláját, és közben már a magáncégek közötti jelentős versenyterep lett a Hold szimbolikus meghódítása.

(Borítókép: A PTScientists fantáziarajza az Audi holdjáróról)

Rovatok