Index Vakbarát Hírportál

Harmincezer éves csöcsöt cenzúráz a Facebook

2018. február 28., szerda 19:54

A Facebook cenzúrázta a világ egyik legősibb Vénusz-szobrát, mert pornográfnak találta azt. A csaknem harmincezer éves Willendorfi Vénusz a bécsi Természettudományi Múzeum gyűjteményének egyik ékköve. A szobrot 1908-ban találták Wachau térségében; azóta a művészettörténet a nőiesség és a termékenység egyik ikonjának tartja.

Az olasz művészetrajongó, Laura Ghianda megosztott egy képet a szoborról a Facebook-oldalán, de az nem helyénvaló tartalomként törölte – még úgy is, hogy Ghianda négyszer fellebbezett a döntés ellen. A bécsi múzeum januárban maga is kérte a Facebookot, hogy engedélyezze, hogy a Vénusz-szobrot továbbra is a maga meztelenségében mutassák be.

A látogatók soha nem panaszkodtak a női alak meztelenségére. Nincs ok arra, hogy befedjük a Willendorfi Vénuszt, eltakarjuk meztelenségét sem a múzeumban, sem a közösségi oldalon.

– írta közleményében az intézmény.

Nem ez az első alkalom, hogy a Facebook művészeti alkotásokat cenzúráz.

Február elején tárgyalta egy párizsi bíróság Frédéric Durand-Baissas francia tanár keresetét, aki beperelte a közösségi oldal működtetőit, mert lezárták oldalát, amikor posztolta Gustave Courbet alkotását, A világ eredetét, mert az a meztelen női altestet, beleértve a szeméremtestet ábrázolja.

Az ügyben várhatóan március 15-én hoznak ítéletet.

(MTI)

Rovatok