Index Vakbarát Hírportál

Hosszú küzdelem a társasházi netmonopólium megtörése

2018. március 5., hétfő 13:28

Az ingatlanfejlesztők sokszor követik el az a hibát, hogy kizárólagos szerződést kötnek egy távközlési céggel, és ezzel kiszolgáltatott helyzetbe hozzák a vevőiket, az épületük lakóit. Akkor van igazán gond, ha drágábban lehet rosszabb minőségű hozzáférést rendelni, mint amilyen ajánlatokat a Digi, Telekom vagy UPC kínálatában megtalálunk. 

Ez ma már jogsértő, tilos ilyen monopóliumokat kialakítani.

A lakók dönthetnek úgy, hogy egy másik céget is beengednek az ingatlanra, ám a Nemzeti Média- és Hírlözlési Hatóság arra figyelmeztet, hogy ehhez szükség lehet a társasházi közgyűlés hozzájárulására. A közgyűlés támogatása elengedhetetlen, ha az új szolgáltató beengedéséhez építési munkákat is el kell végezni az épületen belül.

A lakógyűlési határozatok elfogadásának megvannak a maga előírásai, hogy mennyi szavazat szükséges hozzá, és sajnos nincs mit tenni abban az esetben, ha a lakók többsége nem jelzi az igényét az újabb vagy jobb szolgáltatásra. Akkor is tehetetlenek a lakók, ha a megkeresett szolgáltató nem vállalja az adott helyszínen a vonalak kiépítését. 

Ha megvan az igény, és zöld utat kap a betelepülő szolgáltató, akkor a közgyűlési hozzájárulásba a már meglévő szolgáltatónak nincsen beleszólása. Arra hivatkozva sem utasíthatja vissza az új szolgáltatót, hogy az igény teljesítéséhez az alépítményt (csöveket, dobozokat) át kell alakítani. Feltéve persze, hogy az átalakítás költségét a betelepülni kívánó szolgáltató állja.

A korábbi szolgáltatónak az új szolgáltató megkeresésre határidőn belül kell válaszolnia, mert ha nem teszi meg, esetleg jogtalanul utasítja vissza a betelepülési szándékot, akkor az új szolgáltató általános hatósági felügyeleti eljárás elindítását kérheti az NMHH-nál.

„Ha a fizikai infrastruktúrával rendelkező személy a megkeresést elutasítja, vagy a megállapodás a kezdeményezés kézhezvételétől számított 30 napon belül nem jön létre, bármely fél a hatóság elnökéhez fordulhat jogvitás eljárás lefolytatása érdekében” - írta kérdésünkre az NMHH.

A hatóság bírságot is kiszabhat a betelepülést jogtalanul akadályozó vagy visszautasító szolgáltatóra.

Arra is van lehetőség, hogy az új szolgáltató saját hálózatot építsen ki, ilyenkor az épületben meglévő közmű- és más szolgáltatókkal kell egyeztetni. Ezek a társaságok az építkezést nem akadályozhatják meg, és nem tagadhatják meg a hozzájárulást, de feltételeket szabhatnak saját eszközeik, hálózatuk védelme érdekében. Ha nem nyilatkoznak a törvényileg megszabott határidő lejárta előtt, akkor az úgy veheti a betelepülő, hogy feltételek nélkül megkapta a hozzájárulást - nyilatkozta az NMHH.

A hatóság is elismeri, hogy az akadékoskodással lehet húzni az időt vagy drágábbá tudnak tenni egy beruházást, de megakadályozni nem lehet.

Rovatok