Index Vakbarát Hírportál

A Facebook a felhasználóit kérdezgette, gond-e, ha egy felnőtt tiniket zaklat

2018. március 6., kedd 09:07

A Facebook időnként kérdőívvel méri fel a felhasználói véleményét bizonyos kérdésekben. Ezzel alapvetően nincs is semmi gond, de azért nem mindegy, miről és hogyan érdeklődik a cég. Vasárnap például arról faggatott néhány facebookozót, hogy szerintük mennyire oké, ha egy felnőtt férfi szexképek küldözgetésére akar rávenni egy kamaszlányt – írja a Techcrunch.

A Guardian újságírója is a megkérdezettek között volt. A Facebook megkínálta a kérdőívvel, amelyben többek között az alábbi kérdést is feltették neki:

Vagyis magyarul:

A Facebookon témák és viselkedések széles skálája jelenik meg. Ha elképzel egy ideális világot, ahol ön határozhatná meg a Facebook szabályait, hogyan kezelné a következőt: egy privát üzenet, amelyben egy felnőtt férfi szexuális képeket kér egy 14 éves lánytól.

A válaszlehetőségek pedig a következők:

A kérdés alapból elég fura, de az is érdekes, hogy mondjuk olyan lehetőség nincs, hogy azt a felhasználót, aki tiniket zaklat, mondjuk fel kéne jelenteni vagy minimum kitiltani az oldalról. A kérdőív többek között arról is érdeklődött, hogy a kitöltő szerint kinek kéne meghatározni az ilyen viselkedésre vonatkozó szabályokat. Már ha ez a viselkedés problémás, ugye.

A Techcrunch meg is kérdezte a Facebooktól, hogy és ezt így hogy. A cég válasza szerint az ilyesmi természetesen már réges rég tilos az oldalon, és ha mégis valaki ezzel próbálkozik, rutinszerűen együttműködnek a rendőrséggel az ügy kezelésében. A Guardian újságírójának tweetjére reagált a Facebook egyik alelnöke is, aki szerint hibáztak, nem kellett volna ezt a kérdést bevenni a kérdőívbe.

A Facebookot már érték korábban kritikák amiatt, hogy nem lép fel elég komolyan a gyerekekre nézve veszélyes tartalmak ellen, például egy évvel ezelőtt, amikor a BBC oknyomozása derítette ki, hogy a cég nem távolított el gyerekek kihasználására irányuló képeket.

A kérdőívet a Facebook 2,1 milliárd felhasználója közül csak néhány ezernyien kapták meg.

Rovatok