Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea újra felpörgette atomfegyverprogramját

2018. március 6., kedd 10:23

Műholdas felvételek arra utalnak, hogy Észak-Korea újraindította a plutónium gyártását a jongbjoni atomerőműben – állítják egy washingtoni kutatóintézet, a Johns Hopkins Egyetemen működő Egyesült Államok–Korea Intézet szakértői.

A szakértők szerint a plutóniumgyártás újraindítása leginkább politikai nyomásgyakorlás lehet Dél-Koreára, hogy nyomatékosítsa az északi alkupozíciót a közelmúltban enyhülésnek induló viszonyok rendezésében – írja a Telegraph.

A felvételek február 25-én készültek, és látható rajtuk, amint 17 ponton gőz áramlik az öt megawattos reaktorból. „Ez rendszerint arra utal, hogy a reaktor működik" – írták a szakértők helyi idő szerint hétfőn a 38 North nevű oldalukon. A reaktorműködés másik jele általában az, hogy a közelben található folyó jege olvadásnak indul. Ez most nem történt meg, a szakértők szerint azért, mert az észak-koreaiak meghosszabbították a használt hűtővizet elvezető vezetéket, hogy nehezebb legyen megfigyelni a tevékenységüket.

Amikor a reaktor csak kevés energiát állít elő, a megtermelt energiát rendszerint plutónium gyártásához használják fel, amely a nemzetközi közösség által tiltott atomfegyverprogramhoz kell Észak-Koreának – írja az MTI. Február 17. után egy katonai tábort is felállítottak a reaktor közelében, és az elmúlt hónapokban a megfigyelések szerint nőtt a létesítmény dolgozóinak száma, és speciális járművek mozgását észlelték a környéken.

Politika, nem háború

Az ENSZ határozatait megsértve Észak-Korea tavaly több ballisztikusrakéta-kísérletet, szeptemberben pedig kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Phenjan közölte, hogy képes nukleáris robbanófejet szerelni interkontinentális rakétájára, és ezzel elérni az Egyesült Államok szárazföldi területét.

Az utóbbi időben mégis mintha enyhült volna a helyzet, az észak-koreai diplomácia előbb a dél-koreai olimpia kezelése kapcsán tűnt a korábbinál kompromisszumkészebbnek, majd néhány napja Donald Trump beszélt arról, hogy Észak-Korea jelezte tárgyalási szándékait az amerikaiak felé.

A Telegraphnak a dél-koreai hírszerzés egy volt vezetője arról beszélt, hogy ha valóban újraindult a gyártás, ahogy arra a jelek utalnak, az természetesen aggodalomra ad okot, de a lépés elsősorban a fenti politikai játszma egy újabb lépéseként értékelendő:

Inkább látom ezt politikai manővernek, amelyet gondosan úgy terveztek meg, hogy egybeessen a Dél-Koreával szembeni feszültség újév óta indult enyhülésével. Világos, hogy Észak-Korea nem beszélne Dél-Koreával és nem fontolgatna közvetlen tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, ha a nemzetközi szankciók nem lennének hatással az ország gazdaságára és életszínvonalára, tehát Jongbjon reaktiválását üzenetnek szánják, amely emlékeztet a nukleáris képességeikre

– mondta a lapnak Ra Dzsongjil.

Rovatok