Index Vakbarát Hírportál

A kaliforniaiak nekimentek az önvezető autóknak

2018. március 7., szerda 16:46

Az önvezető autók korát nemcsak azért várják sokan a világon, mert nyugodtan lehet majd aludni autózás közben. Az autonóm robotsofőrök melletti legfőbb érv, hogy kevesebb lesz a közúti baleset, miután kiiktatjuk a legkockázatosabb tényezőt: az embert.

Ennek a tételnek szemléletes példáját nyújtják az idei kaliforniai baleseti statisztikák: az önvezető autókat érintő esetek közül hatból kettő azért történt, mert az emberek nekimentek az önvezető autónak, méghozzá direkt – írja a Guardian.

Január 10-én a GM egy autója épp arra várt San Franciscóban, hogy a gyalogosok átkeljenek az úton, amikor egy járókelő ordibálva odaszaladt, és teljes testével nekiment, megrongálva az a bal hátsó lámpáját. Január 28-án, szintén San Franciscóban történt, hogy egy taxisofőr kiszállt az autójából, odament a GM önvezető autójához, és összekarcolta az egyik ablakot.

Nem ez az első eset Kaliforniában, hogy a helyi emberek erőszakkal reagálnak a helyi robotok ténykedésére. Decemberben egy nonprofit szervezet K5 biztonsági robotját vádolták azzal, hogy zaklatja a hajléktalanokat. Az egyik ilyen robotra egy férfi ponyvát húzott, feldöntötte, majd barbecue szósszal öntötte le a szenzorait. Áprilisban egy részeg döntött fel egy ugyanilyen K5 robotot.

Kalifornia nemcsak a Szilícium-völgy otthonaként kapcsolódik a robotok és a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez, de az állam megengedő szabályozása miatt a kaliforniai utak számítanak az önvezető autók első számú tesztterepének. Úgy tűnik, az emberek és a munkájukat (egyszer majd talán) elvevő robotok közötti feszültség is ott a legkiélezettebb.

Rovatok