Index Vakbarát Hírportál

Az EU is vizsgálja a Cambridge Analytics botrányát

2018. március 20., kedd 12:56

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke hétfőn egy Twitter-üzenetben jelentette be, hogy az Európai Unió törvényhozói vizsgálni fogják, hogy visszaéltek-e egy közösségi oldal több mint ötvenmillió felhasználójának adataival, és felhasználták-e azokat illegális módon.

Tajani úgy látja, ha igazak a vádak, az az európai polgárok személyes jogainak elfogadhatatlan megsértését jelenti, ezért teljes mértékben át fogják vizsgálni a digitális platformokat.

Ahogy arról korábban is írtunk, a Cambridge Analytica politikai adatelemző cég segítette Donald Trump 2016-os választási kampányát. A múlt héten az amerikai média több ripo

rtot közölt arról, hogy az előrejelzésekhez és a stratégiák megtervezéséhez használt adatokat a Facebooktól szerezték. A Facebook erre közleményben reagált, és közölték, hogy nem ők adták ki az adatokat harmadik félnek, hanem egy szerződésszegő partnerük, egy cambridge-i pszichológiaprofesszor, aki alkalmazása segítségével gyűjtötte azokat.

A Facebook védekezését sokan nem fogadják el, mivel nem tisztázottak a körülmények. Ezért van szükség vizsgálatokra az ügyben.

(IT Café)

Rovatok