Index Vakbarát Hírportál

Oroszország feltörné a Telegramot

2018. március 20., kedd 14:13

Az orosz legfelsőbb bíróság elutasította a Telegram fellebbezését, és törvényesnek ismerte el a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB követelését. Az FSZB arra kötelezné a Telegramot, hogy adják át az üzenetküldő alkalmazás kommunikációjának dekódolásához szükséges kulcsokat.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor 15 napot adott a Telegramnak, hogy a kulcsokat átadja az FSZB-nek. Ha ez nem történik meg, a Roszkomnadzor bíróságon fogja kezdeményezni a Telegram oroszországi hozzáférhetőségének korlátozását.

A londoni székhelyű Telegram – amit az orosz Zuckerbergként is emlegetett Pavel Durov alapított – jogi képviselője közölte, hogy a cég fellebbezni fog az ítélet ellen.

Egy moszkvai bíróság októberben egy másik ügyben 800 ezer rubelre ( 3 és fél millió forintra) bírságolta a Telegramot, amiért nem működött együtt az FSZB-vel: júliusban hat telefonszámmal kapcsolatban nem szolgáltatta ki számára az üzenetek dekódolási kulcsát. A szolgáltató fellebbezett; a másodfokú elutasítás után az ügy a legfelsőbb bíróságon folytatódik. A Telegram tavaly nyáron is konfliktusba keveredett az orosz hatóságokkal, mert nem tett eleget a cégbejegyzési kötelezettségének. A Roszkomnadzor emiatt is letiltással fenyegette a céget.

Durov közölte, hogy az oroszországi nyilvántartásba vételbe és a céges adatszolgáltatásba úgy egyezett vele, hogy megtagadta a felhasználók adataihoz és levelezéséhez való hozzáférést.

A cégalapító jelezte, hogy nem fogja betartani azokat a törvényeket, amelyek nem összeegyeztethetőek a magánszféra védelmével és a cég adatvédelmi irányelveivel, és hogy a Telegram felfüggeszti tevékenységét azokban az országokban, ahol nyomást gyakorolnak rá.

Az FSZB szerint a tavaly áprilisi szentpétervári robbantást elkövető terroristák és külföldi kurátoraik a Telegrammal kommunikáltak. A biztonsági szolgálat szerint a nemzetközi terrorszervezetek sejtjei közötti konspiratív kommunikáció az üzenetküldő alkalmazás totális alkalmazásával zajlik, és Oroszországban a terroristák leginkább a Telegram magas rejtjelezési szintű alkalmazását használják.

A Telegramnak világszerte 100 millió, Oroszországban 6 millió aktív felhasználója van, és napi másfél milliárd üzenetet továbbítanak.

(MTI)

Rovatok