Index Vakbarát Hírportál

Titkosított Facebook-riválist indítana a magyar Tresorit

2018. március 29., csütörtök 13:13

Egymillió dollárt akarnak összeszedni a Tresorit titkosítási szakértői egy vadiúj közösségi portál felépítéséhez, amivel kimondottan a Facebook és a Cambridge Analytica közös botrányára akarnak reagálni. A Tresorit feltörhetetlen felhőtárhelyet működtet, magyar alapítókkal és fejlesztőkkel, és több országban van irodájuk. 2013-ben 50 000 dolláros díjat tűztek ki annak, aki fel tudja törni a szolgáltatásukat, ám ez még senkinek sem sikerült.

Szerintünk lehetséges titkosítással egy olyan Facebook-alternatívát létrehozni, ami hasonló funkciókkal rendelkezik és összeköti a felhasználókat - de eközben végig garantálja az adataik védelmét.

- írták a közleményükben, amellyel az Indiegogo oldalon elindított finanszírozási kampányukra hívták fel a figyelmünket. Összesen 1 000 000 dollárt akarnak összekalapozni az érdeklődőktől, bár azt is bevallották, hogy a projekttel először is felmérik, hogy valóban van-e globális igény egy ilyen szolgáltatásra.

A Prevaat nevű oldal lényege az, hogy az ismerősi hálózatunkban ugyanúgy közzétehetünk bejegyzéseket, mint a Facebookon, ám a titkosítás miatt ezekhez az adatokhoz csak az ismerősök férnének hozzá, a Prevaat fejlesztői nem. Ezt végponttól végpontig terjedő titkosítással lehet elérni, amit egyébként számos webes szolgáltatás alkalmaz, például a Signal, a Wire és a WhatsApp csevegőhálózatok, a ProtonMail és a Tutanota levelező, és persze maga a Tresorit is.

Úgy látjuk, hogy a mostani sztori vízválasztó, és a tech cégeknek mindenképpen változtatni kell az adatvédelemhez való hozzállásukon, ha szeretnék megtartani a felhasználók bizalmát.

- írták a közleményben.

A Tresorit csapatában hetvenen dolgoznak, köztük sok titkosítási szakértővel, és a 2011-ben elindított szolgáltatásokat több mint százezren használják, köztük tízezernél is több vállalat.  

Rovatok