Index Vakbarát Hírportál

Lézer, robotrepülő és drónrajzás

2018. március 31., szombat 09:46

Az amerikai légierő kutatóintézete, az Air Force Research Lab (AFRL) egy néhány napja közzétett videóban bemutatta, hogy hogyan képzelik el az légierő hatodik generációs katonai eszközeit.

Az ejtőernyős zeppelinből kirajzó drónfelhő, a lézerágyúval felszerelt F-15 és a robotrepülőgépek mai szemmel futurisztikusnak tűnnek, de ezek csak koncepciós videók; ha el is készülnek ezek az eszközök, az első tesztrepülésükre még évekig várhatunk.

A légierőnek több kutatási programja is van, mint a Loyal Wingman, a Gremlins és a Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile Project. Az Air Force 2030 – Call to Action videóban ezeket is bemutatják, hasonlóan a légierő több korai kísérleti repülőgépéhez: az X-szárnyúakat, az 1940-es évek rakétáit, amik az első szuperszonikus repüléshez vezettek.

A legérdekesebb programok:

Az előrejelzés szerint a légierő 2019-ben 504 millió dollárt költ a következő generációs repülőgépekre és fegyverrendszerekre irányuló kutatásra. A következő öt évben az Egyesült Államok további 11 milliárd dollárt fordít légügyi kutatás-fejlesztésre.

(Military.com)

Rovatok