Index Vakbarát Hírportál

Elérhető közelségbe került az űrturizmus

2018. április 6., péntek 11:50

Sikeres próbarepülést végzett a Virgin Galactic VSS Unity nevű utasszállító űrhajója a kaliforniai Mojave sivatag fölött.

A gazdag turistáknak űrrepülést kínáló Virgin Galactic szerint a Virgin Space Ship Unity (VSS Unity) sikeres tesztje nagy előrelépés a vállalatnak. Csakugyan az, ahhoz képest, hogy 2014 októberében a Virgin Galactic kísérleti űrrepülőgépe darabokra hullott a levegőben, megölve az egyik pilótát.

Ehhez képest a mostani teszt már látványnak is elképesztő volt.

Az űrhajó a VMS Eve hordozó repülőgéppel indult útnak, kaliforniai idő szerint szerdán reggel nyolc órakor. A hordozót Mike Masucci és Nicola Pecile vezették, a VSS Unity pilótái Mark Stucky és Dave Mackay voltak. 14 ezer méter magasságban az űrhajó levált a hordozóról, és több mint 10 ezer métert emelkedve 25 ezer méter magasba ért, majd zökkenőmentesen visszatért a Földre.

Visszatértünk. Az űr elérhető közelségbe került

– írta Twitter-üzenetében Richard Branson, a vállalat vezérigazgatója.

Az újrahasznosítható űrrepülő egyszerre két pilótát és hat utast szállíthat, és rakományt juttathat a szuborbitális pályára. A tervezők szerint a SpaceShipTwo elérhető közelségbe hozza a világűrt a fizető űrturistáknak és kutatóknak. Az utasok több percig érezhetik a súlytalanság hatását utazás közben, illetve megbámulhatják a Földet az űr sötétjéből, nagyjából 100 kilométer magasságból.

Innovatív tervezésüknek köszönhetően a járműveink drámai mértékben megnövelik az űrutazások biztonságosságát és gyakoriságát. Az emberi űrrepülésre épülő üzletágunk azt célozza, hogy az első néhány évben több embert juttassunk az űrbe, mint ahánynak a történelem során eddig ez sikerült

– írta a Virgin Galactic a hivatalos közleményben.

Az új VSS Unity űrhajót a Spaceship Company, a Virgin Galactic leányvállalata építette. 2016-ban kaptak engedélyt űrturisták szállítására utasszállító űrhajókkal. Még nem tudni, hogy mikor indulnak az első űrutazások. Egy repülésért viszont nem is a malacperselyt kell összetörnünk, hanem egyenesen egy Kósa Lajos édesanyjának kiosztott sertéstelepet kell eladnunk, mert

egy jegy 250 ezer dollárba, azaz 63,8 millió forintba kerül.

Ebben benne van a minden utazóról elkészülő kisfilm költsége, amit az utazás végén megkapnak.

A repülésekre már több száz foglalás érkezett – két híres hollywoodi színész, Tom Hanks és Angeline Jolie is jelentkezett –, de az első utat Branson akarja megtenni a gyerekeivel. Branson korábban ingyen utat ajánlott az új űrhajó névadójának, Stephen Hawkingnak, de a 76 éves brit fizikus márciusban, 76 éves korában meghalt.

(Popular Mechanics | MTI | Virgin Galactic)

Rovatok