Index Vakbarát Hírportál

Ismét elérhető az UV-előrejelzés

2018. április 10., kedd 16:28

Keddtől ismét elérhető az UV-sugárzás-előrejelzés, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OMSZ előrejelzésében tájékoztatást ad arról, hány percet lehet a tűző napon tölteni anélkül hogy "fájdalmas bőrleégéssel, illetve egyéb egészségkárosodással kellene számolni".

"Az Országos Meteorológiai Szolgálat rendszeresen kalibrált műszerekkel, folyamatosan méri az UV sugárzás erősségét, illetve szakmailag korrekt módon előrejelzést is készít Magyarország területére" – áll az OMSZ közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat akkor ad ki országos UV figyelmeztetést, ha az UV sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7.5 UV Index értéket legalább az ország területének 50 százalékán. A legfrissebb országos UV Index előrejelzés megtalálható az OMSZ honlapján, illetve annak mobil eszközökre optimalizált változatán (mobil.met.hu). Az OMSZ Meteora applikációja Android 2.2 és újabb készülékekre tölthető le, illetve iPhone és iPad (iOS 8.0 vagy újabb) platformon is működik. Az okostelefonos app kihasználja a mobileszköz helymeghatározó és internetes adatlekérési lehetőségeit, a kapott cellainformációk alapján pedig meghatározza a használó helyzetét, és az adatkapcsolaton keresztül automatikusan letölti az Országos Meteorológiai Szolgálat számítógépéről az aktuális helyi riasztásokat, figyelmeztetéseket, előrejelzéseket. Ezek alapján

A közelgő nyárra tekintettel érdemes újra tudatosítani magunkban, hogy általában dél és egy óra között a legerősebb a sugárzás, de legjobb ha délelőtt tíz óra és délután fél négy között nem tartózkodunk a napon. Akinek mégis muszáj – dolgoznia kell például –, az mindenképp kenje be szabad bőrfelületeit magas faktorú napvédő krémmel, és mindenképp viseljen jól árnyékoló fejfedőt. És legfőképp: 

aki nem szeretne bőrrákot kapni, ne napozzon ész nélkül.

Rovatok