Index Vakbarát Hírportál

Elkezdte blokkolni a Telegramot Oroszország

2018. április 13., péntek 13:05

A moszkvai törvényszék taganszkij körzeti bírósága pénteken helyt adott az orosz hírközlési felügyelet követelésének, és elrendelte a Telegram üzenetküldő alkalmazás blokkolását. A döntésről a Tassz orosz hírügynökség vezető hírben számolt be.

A bírósági döntés azonnali hatályú, ami azt jelentzi, hogy az app orosz felhasználói hamarosan lemondhatnak a Telegramról. A Telegram – amit az orosz Pavel Durov alapított – már korábban közölte, hogy a cég fellebbezni fog az ítélet ellen.

Történtek előzménye, hogy az orosz legfelsőbb bíróság március 20-án törvényesnek ismerte el a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB követelését. Az FSZB arra kötelezte ugyanis a Telegramot, hogy április 4-ig adják át az üzenetküldő alkalmazás kommunikációjának dekódolásához szükséges kulcsokat. Mivel a londoni székhelyű Telegram nem tett eleget ennek a felszólításnak, az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor bíróságon kezdeményezte a Telegram oroszországi hozzáférhetőségének korlátozását, ennek eredménye a pénteki bírói határozat. A döntés értelmében a Telegram mindaddig blokkolva lesz Oroszországban, míg a cég át nem adja az FSZB által követelt titkosító kulcsokat.

A cég valóságos háborúban áll az orosz kormányzattal: tavaly októberben egy másik ügyben 800 ezer rubelre (3 és fél millió forintra) bírságolták a Telegramot, amiért hat konkrét esetben nem működött együtt az FSZB-vel. A cég fellebbezett, az ügy a legfelsőbb bíróságon van. Tavaly nyáron a Telegram nem tett eleget a cégbejegyzési kötelezettségének, a Roszkomnadzor emiatt is letiltással fenyegette a céget.

A 2014. augusztus 1. óta bevezetett orosz szabályozás szerint minden olyan "információterjesztőnek" (blognak, közösségi oldalnak, üzenetküldő szolgáltatónak stb.), amelynek közönsége meghaladja a 3 ezer főt, nyilvántartásba kell vetetnie magát a hatóságnál. A regisztrálás megtagadása miatt Oroszországban korábban letiltották már a Zello, a Line és a Blackberry üzenetközvetítőt. A WeChat és az Imo a blokkolás után úgy döntött, hogy mégis nyilvántartásba veteti magát, és ismét működhet Oroszországban. A Telegramnak Oroszországban hatmillió aktív felhasználója van, világszerte pedig kb. százmillió, ők nagyjából napi másfél milliárd üzenetet továbbítanak.

Az FSZB szerint a tavaly áprilisi szentpétervári robbantást elkövető terroristák és külföldi kurátoraik a Telegrammal kommunikáltak. A biztonsági szolgálat szerint a nemzetközi terrorszervezetek sejtjei közötti konspiratív kommunikáció az üzenetküldő alkalmazás totális alkalmazásával zajlik, és Oroszországban a terroristák leginkább a Telegram magas rejtjelezési szintű alkalmazását használják.

Pavel Durov viszont ragaszkodik a felhasználók magánszférájának védelméhez, többször is közölte, hogy nem fogja betartani azokat a törvényeket, amelyek nem összeegyeztethetőek a cég adatvédelmi irányelveivel, és hogy a Telegram felfüggeszti tevékenységét azokban az országokban, ahol nyomást gyakorolnak rá.

Rovatok