Index Vakbarát Hírportál

Jön Facebookra az Instagram bumerángja

2018. április 13., péntek 20:28

Két újdonsággal lepi meg hamarosan a Facebook Stories használóit a Facebook, mindkét fejlesztéssel az okostelefonok kameráit lehet minden eddiginél jobban kihasználni. Az egyik funkció az Instagramról már jól ismert "Boomerang", a másik pedig egy AR-fejlesztés, a "3D Drawing" amivel háromdimenziós virtuális objektumokat tudunk majd rajzolni a körülöttünk lévő világra.

Az instagramozók közt meglehetősen népszerű Boomerang egy animációs plugin, amivel pár pillanatnyi jeleneteket lehet oda-vissza lejátszani végtelenítve. A Facebook saját kamera-alkalmazásában már egy ideje létezik hasonló funkció, de a felhasználók nem voltak vele túlságosan megelégedve, működése nem volt valami zökkenőmentes. A Facebook fejesei ezért dönthettek úgy, hogy az amúgy is Facebook-tulajdon Instagram simán működő featúráját egyszerűen belepakolják a Stories-be (ami ugyebár szintén megvolt már korábban az Instagramon, illetve elsőként a konkurens Snapchaten.)

A másik kreatív eszközzel kapcsolatban is fel lehet emlegetni Snapchat-et, amiben 3D-s objektumokat lehet élőben kameránk képén elhelyezni, hogy aztán az így felturbózott fotót, vagy videót osszuk meg a velünk kapcsolatban lévőkkel. A Facebook Stories-ra a következő hetekben megérkező funkcióval rajzolni lehet a kameránkon keresztül a valóságra, a szoftver pedig képes lesz felismerni a háromdimenziós objektumokat, és ennek megfelelően animálni a valóssággal vegyülő rajzainkat.

A fenti két újítás egyébként arra mutat, hogy a Snapchat legyűrésében érdekelt Facebooknál azt szeretnék, ha a Stories lenne a jövő alapvető kommunikációs formája a felhasználók közt. Hogy sikerül-e az egyelőre egyáltalán nem népszerű Stories-t föltornászni erre a szintre, sokban múlik a Boomerang és 3D Drawing facebookos sikerén.

(Techcrunch / Social Media Today)

Rovatok